Chiar dacă avem impresia că vorbim corect limba română, uneori ne simțim puși în dificultate când vine vorba despre termeni mai puțin uzuali. O astfel de greșeală se face atunci când nu se folosește varianta corectă dintre tumultoasă sau tumultuoasă. Haide să vedem cum se spune, de fapt.
Fără doar și poate, limba română este foarte complexă, dar și într-o continuă schimbare și adaptare la tendințele actuale. Cu toate astea, în timp ce ne obișnuim cu noii termeni care câștigă tot mai mult loc în vocabularul nostru, este foarte important să știm să vorbim și să scriem corect cuvintele care există deja.
De multe ori, din greșeală, din neatenție sau prin simplul fapt că nu știu cum se spune corect, unele persoane fac niște greșeli de pronunție foarte serioase. O astfel de eroare se face atunci când nu se folosește varianta corectă dintre tumultoasă sau tumultuoasă. Se pare că foarte puțini sunt cei care știu cum se scrie corect.
Ei bine, potrivit DEX, varianta universal acceptată este ”tumultuoasă”, nicidecum ”tumultoasă”. Mulți români omit să mai pună un ”u” înainte de ”o”.
Tumultuos, tumultuoasă = plin de tumult, de agitație
Această întrebare cu siguranță se regăsește printre curiozitățile multor persoane. Și dacă este să ne luăm după limbajul de zi cu zi, am putea oarecum să fim induși în eroare.
De regulă, forma cel mai des folosită a acestui verb este așează. O auzim des în discuții, dar o găsim și în comentariile lăsate pe rețelele de socializare din spațiul online, încât ni se pare firesc ca aceasta să fie de fapt cea corectă. Total greșit!
Răspunsul corect este așază. Dar care este metoda prin care se obține forma?
Ei bine, Verbul la infinitiv este a așeza, situație în care conjugarea lui se face la modul indicativ, timpul prezent. Există o regulă a gramaticii limbii române care spune că dacă în interiorul rădăcinii (radicalului) unui verb întâlnim ș sau j, atunci terminația verbului va cuprinde a și nu ea.
Astfel, ținând cont de rădăcina verbului a așeza, vom adăuga la terminație a: eu așez, tu așezi, el (ea), așază, noi așezăm, voi așezați, ei(ele) așază. Prin urmare, la persoana a III, atât forma de singular, cât și cea de plural, este așază.
Citește și: Care este forma corectă de plural a cuvântului pârâu. Prea mulţi români greşesc