Este unul dintre cei mai răspândiți dăunători ce pot afecta grădinile românilor. Spre deosebire de alte mici viețuitoare, nu este o insectă, ci o moluscă terestră, foarte asemănătoare melcului, însă fără cochilie. Specialiștii au tras un semnal de alarmă: este foarte toxică!
Melcii nu sunt iubiți de toată lumea, fiindcă prezintă o caracteristică mai puțin plăcută: sunt vâscoși. Cele mai multe specii sunt descompunători care se hrănesc cu deșeuri de plante și animale în descompunere. Există o specie de melci careia îi place să se hrănească cu material vegetal viu.
Este vorba despre limacși, care spre deosebire de melci, nu prezintă cochilie. Au o placă mică, asemănătoare unei șei, numită manta. Pentru că nu sunt protejați de cochilie, tind să se hrănească pe timp de noapte sau în zilele ploioase, când nu este soare.
Pe timp de zi, chiar dacă trăiesc în grădinile oamenilor, au tendința de a se ascunde sub pietre sau în locuri întunecate și umede. Acesta este motivul pentru care limacșii sunt dificil de identificat printre legumele din curtea ta. Sunt, însă, periculoși.
Limacșii pot să distrugă totul, peste noapte, în grădina ta. Te poți trezi dimineața cu frunzele afectate de această specie de melci, care mănâncă absolut totul. Nici măcar aricii, care se hrănesc natural cu limacși, nu pot să le facă față când invadează grădinile.
Controlul limacșilor poate fi dificil, deoarece de multe ori problema este identificată greșit și pagubele sunt puse pe seama unui alt dăunător de grădină. Deoarece melcii se hrănesc în principal noaptea, grădinarii au tendința de a observa plantele deteriorate, dar nu pot găsi vinovatul.
Astfel, cauza daunelor devine un mister, iar grădinarul poate alege să stropească planta cu un insecticid în încercarea de a ucide insecta, ceea ce este inutil, bineînțeles, împotriva unei moluște precum limaxul.
Pentru a scăpa de acest tip de moluște din grădina ta, care sunt toxice, este suficient să pui în aplicare câteva trucuri simple. Limacșii sunt purtători de bacterii periculoase, iar specialiștii recomandă ca legumele și fructele afectate de ei să nu fie consumate, mai ales dacă prezintă E.coli.
Ca să elimini limacșii din grădina ta, construiește capcane pe bază de bere sau de ceai. Nu, nu este o glumă. Băuturile funcționează eficient pentru înlăturarea moluștelor amintite. Poți să presari, de asemenea, sare grunjoasa, coji de ouă sau nisip în jurul plantelor. Vor fi protejate.