15 iul. 2023 | 18:20

Vouchere de 1.500 de lei pentru români. Când intră banii pe carduri

Social
Vouchere de 1.500 de lei pentru români. Când intră banii pe carduri

Guvernul acordă un nou voucher, în valoare de 1.500 de lei, românilor. Află în rândurile de mai jos cine sunt beneficiarii banilor ce vor fi acordați într-o singură tranșă. Proiectul se va derula până în anul 2026, potrivit ordonanței de urgență publicată în acest sens.

Cine sunt românii care vor primi 1.500 lei de la stat

O categorie de salariați din România va beneficia în următorii ani de zile de noi vouchere financiare. Sumele de bani se vor acorda într-o singură tranșă pe an, în cuantum de 1.500 de lei, potrivit hotărârii luate de reprezentanții Guvernului.

Este vorba despre o primă didactică ce va fi oferită angajaților din domeniul educației, din anul școlar 2023-2024 până în anul școlar 2026-2027, după cum s-a stabilit în Ordonanța de Urgență nr. 58 din 12 iunie, după protestele profesorilor.

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 58 din 12 iunie, beneficiarii voucherelor de 1.500 de lei sunt:

  • cadrele didactice și didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat;
  • cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar de stat, care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar;
  • personalul didactic auxiliar.

Prima de carieră se va acorda profesorilor și personalului didactic auxiliar într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023, și va putea fi utilizată pe parcursul anului școlar viitor. Banii vor fi acordați în fiecare an, în același cuantum, până în 2026.

Ce trebuie să facă profesorii care vor să încaseze banii

În spațiul public au fost purtate discuții referitoare la faptul că profesorii care vor să intre în posesia banilor ar trebui să completeze o cerere model. Liderul sindical din Educație Spiru Haret a negat aceste informații, explicând care va fi procesul de încasare a primei didactice.

„(Profesorii – n.r.) nu trebuie să completeze nimic. Ceea ce circulă în momentul de față este o greșeală. Ordonanța de urgență specifică foarte clar: listele cu beneficiarii sunt înaintate de unitățile de învățământ și inspectoratele școlare către minister (Ministerul Educației – n.r.).

Ministerul dă mai departe către MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – n.r.). Nu trebuie să completeze salariatul ceva. Salariatul n-are niciun termen”, a precizat liderul sindical, Marius Nistor.

Prima didactică de 1.500 de lei va fi decontată din fonduri externe nerambursabile, pentru categoriile principale de cheltuieli pentru: cursurile de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate.

Un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice reprezintă o altă categorie de cheltuieli pentru care se acordă banii, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 58 din 12 iunie.

Parteneri
Ce semnificație au florile pe care Dana Budeanu le-a dus la înmormântarea fostei soacre
Redactia.ro
De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie într-un restaurant. Detaliul neașteptat dezvăluit de o angajată
Click.ro
Suspecții în cazul atentatului cu bombă din Arad au fost prinși după trei ani. Fiica milionarului ucis, principala suspectă
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Replica de milioane pe care Teo Trandafir i-a dat-o Danei Budeanu, după ce stilista a spus despre vedeta TV că 'se îmbracă pilaf'
Unica.ro
Obținerea adeverințelor de vechime în muncă. Ultimele informații de la ITM
EVZ.ro
Mădălina Pamfile, noi declarații după ce a fost prinsă băută la volan și încătușată: „M-a deranjat mai mult inconștienta mea”. Ce urmează să se întâmple în cazul fostei asistente TV
Spynews
Cutremur în cazul ELODIA. Cioacă recunoaște tot. Adevărul despre dispariția avocatei
Capital.ro
Ce a comentat Mihai Bendeac despre rochia de mireasă, de 80 de euro, a lui Theo Rose: "Femeia asta...". Reacția lui a stârnit internauții
Avantaje
SURPRIZĂ în SUA! S-a aflat cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al AMERICII. ȘOC TOTAL
Mediaflux
Reacția Danei Badea după ce fostul ei a anunțat că se căsătorește! Acum, Alin a dezvăluit că iubita lui, Sibel, e însărcinată și urmează să mai aibă un copil
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Babasha se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit: „Pe partea dreaptă a feței am o hemipareză”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro