Străinii, inclusiv doctorii, bufnesc în râs dacă aud că te doare ceva, gâtul, urechea, spatele, din cauză că ai tras curent. În străinătate nu există așa ceva. De ce cred românii în expresia „mă trage curentul”? Ce înseamnă, de fapt. Ce spun medicii români despre asta.
Românii au auzit de multe ori apropiații, pretenii, că se simt rău din cauză că au tras curent.
Expresia foarte des întâlnită în popor este partial adevarată, pentru că frigul nu este o cauză directă, însă poate favoriza apariția durerilor de dinti, de cap, de spate…etc.
Astfel, din cauza curentului, care nu este altceva decât un val de frig, multe neplăceri pot apărea, cele mai comune fiind durerile de cap, de dinti, de urechi, durerile musculare sau lombare, precum si junghiul intercostal, care este foarte de neplăcut, acesta limitand mișcările persoanei în cauză.
Ceea ce se numește ”statul în curent” amplifică o durere sau o boală deja existentă, însă nu va aduce niciodată o boală nouă. Medicii au dat și un exemplu. Daca un dinte sau o măsea sunt deja bolnave, odată ce vor fi expuse la un val de aer rece durerea respectiva se va amplifica.
De asemenea, frigul și curentul au puterea de a intensifica durerile musculare. În acest caz, dacă un om a adormit într-o cameră cu ușa și fereastra deschise, creându-se un flux de aer, are toate șamsele să se trezească cu dureri puternice de spate si de cap.
În plus, dacă o persoană face efort fizic, transpiră și ulterior se expune la curent, este foarte posibil să i se declanseze un junghi intercostal. Asta va aduce dureri mari persoanei respective, dureri care vor dura câteva zile.
Pe de alta parte, în poporul român se obișnuiește că dacă ai făcut baie la cap nu e bine să mai ieși afară, mai ales dacă este anotimpul rece. Despre aceasta medicii spun că este chiar un mit. Medicii anunță că nu există nicio legatura între virusurile care provoaca răceli și expunerea la frig.
Astfel, în cazul bolilor respiratorii și al răcelilor, virusurile, bacteriile și alergenii sunt cei care cauzează apariția lor, precum și imunitatea scăzută a persoanelor.
Nu în ultimul rând, medicii au demonstrat că omul singur își slăbește sistemul imunitar și, implicit, sănatatea, unele boli agravându-se atunci când suntem expuși la frig.