Tornadă în România? Temperaturile caniculare sunt doar începutul unui șir de fenomene meteo extreme ce afectează țara noastră. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă avertizare. Anunț de ultimă oră de la ANM, ce zone sunt vizate.
România se confruntă cu un val de caniculă adus de o masă de aer fierbinte din zona de nord a Africii. În mai multe regiuni din țară, termometrele au afișat astăzi valori de peste 40 de grade Celsius, maximele atingând și 45 de grade, în orașele din sudul teritoriului.
Joi, ANM a emis o avertizare de tip cod portocaliu de vijelii, grindină și averse torențiale, ce vizează jumătatea de nord și nord-vest a țării. Codul portocaliu va fi în vigoare până vineri, 14 iulie, ora 08:00.
”În intervalul menţionat în Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei şi local în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h şi izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantităţile de apă vor fi de 30…40 l/mp şi izolat peste 50…60 l/mp)”, transmite ANM.
Te-ar putea interesa și: Dezastru după furtunile majore de azi. Imagini apocaliptice după potop: clădiri avariate, copaci căzuți pe mașini
În această perioadă, este și risc de tornadă în România, nivelul de alertă fiind cel maxim, de 3, în condițiile în care regiunile din vestul țării vor fi lovite de vijelii extreme, iar vântul va sufla cu până la 100 de kilometri pe oră la rafală.
„Există posibilitatea să înregistrăm fenomene meteorologice extreme. De altfel, ca urmare a materialelor de care dispunem atunci când emitem aceste alerte, cu siguranță am luat în considerare și această alertă emisă de Estopex, care într-adevăr indica nivelul trei pentru aceste tipuri de manifestări. (…)
Tornada se definește așa cum se definește în dicționarul meteorologic oriunde ne aflăm. Există un fuior, care vânt rotațional, care atunci când întâlnim și două mase de aer în ascendență cal cu rece, vântul rotațional înregistrează viteze semnificative peste 100km/h determinând acea pâlnie care atunci când atinge solul înseamnă tornadă la nivelul solului.
Acele trombe marine, care se datorează tot unui vânt rotațional și diferenței de temperatură de la suprafața apei comparativ cu temperatura la înălțime. Sunt fenomene meteorologice extreme care cu siguranță vor deveni un tipar de vreme normală, din ce în ce mai des întâlnite și în țara noastră.
Cu siguranță, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne impun măsuri de specialitate atunci când se intervine în astfel de situații generate de evenimentele meteorologice extreme la acest moment-
Nu trebuie să excludem nicio posibilitate pentru a salva viețile oamenilor atunci când se producă astfel de fenomene la nivel punctiform.
Noi am emis alerta meteorologică de cod portocaliu încă din această dimineață, ea intrat în vigoare la ora 15:00 rămâne în vigoare până mâine dimineață și nu în ultimul rând, amendăm alertele de cod portocaliu, care înseamnă un grad de agravare crescut din perspectiva probabilității de producere a acestor tipuri de fenomene și prin alertele meteorologice de tip nowcasting de cod roșu” – a explicat Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN.
Te-ar putea interesa și: Fenomenul bizar care a apărut pe cer în România. Imaginile par dintr-un film horror