13 iul. 2023 | 15:20

Fenomenul bizar care a apărut pe cer în România. Imaginile par dintr-un film horror

Vremea Meteo
Fenomenul bizar care a apărut pe cer în România. Imaginile par dintr-un film horror
Fenomenul bizar care a apărut pe cer în România

Un fenomen meteo cel puțin ciudat a fost surprins deasupra orașului Satu Mare. Mai mulți locuitori din zonă au surprins în câteva cadre o formațiune noroasă care a format niște linii bizare pe cer, ce par desprinse din filmele de groază.

Fenomen meteo ciudat pe cerul României

Locuitorii din Satu Mare au fost martorii unui fenomen cu totul special. O „avalanșă” de nori de furtună a acoperit cerul, în doar câteva minute devenind totul întunecat. Localnicii au surprins în câteva fotografii fenomenul ce este cunoscut sub numele de Shelf cloud (care înseamnă nori – sertar, formă similară cu cea a unui sertar).

Acest tip de nori numiți și Cumulonimbus Arcuș pot apărea atunci când aerul cald din față are o mișcare ascendentă, lentă, urmând ca aerul rece să se ”prăbușească” în spatele benzii formate pe cer. Prin urmare, acea bandă reprezintă zona de contact dintre mișcarea ascendentă a aerului și cea descendentă, din spate.

Acest gen de nori sunt denși, înalți, asociați de cele mai multe ori cu furtuni și instabilitate atmosferică.

Meteoritul care a pus pe jar autoritățile

Iar acest fenomen nu este singurul produs în ultimele zile la noi în țară. Salvamontiştii din Hunedoara și Gorj au fost în alertă după ce un alt eveniment astronomic straniu a fost surprins pe cerul țării noastre.

Aceștia au pornit în misiune după ce, o lumină puternică, ce părea să aibă flacără și zgomot, a fost văzută peste creasta masivului Vâlcan. În primă fază, experții au crezut că pe cer se vede un aparat de zbor care ar fi avut o defecțiune, dar mai apoi au ajuns la concluzia că fenomenul a fost provocat de un meteorit.

Un meteorit a pus în stare de alertă salvamontiştii din Hunedoara şi Gorj. După ce, în zona Lupeni-Uricani, pe cer a fost observată o lumină puternică, cu flacără şi zgomot care s-a deplasat în mare viteza către sud, la mică distanţă peste creasta masivului Vâlcan, salvamontiştii aflaţi în tura operativa în bazele Salvamont Hunedoara şi Salvamont Gorj au intrat în alertă, prima supoziţie fiind un avion cu probleme.

Situaţia se anunţa foarte incertă, întrucât nu existau apeluri în Sistemul 112 cu privire la acest eveniment şi nici nu era declanşată o alerta de aeronavă cu probleme sau prăbuşită.”, a transmis Salvamont România pe pagina de Facebook.

Citește și: Alertă meteo ANM de averse torențiale. Cod portocaliu joi în multe localități din țară