12 iul. 2023 | 13:58

NATO, decizie neașteptată în războiul din Ucraina pentru apărarea Republicii Moldova. Solicitarea urgentă făcută Rusiei

News
NATO, decizie neașteptată în războiul din Ucraina pentru apărarea Republicii Moldova. Solicitarea urgentă făcută Rusiei
Jens Stoltenberg și Vladimir Putin

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a solicitat de urgență Federaţiei Ruse, prin intermediul unui comunicat emis în cadrul summitului aliaţilor de la Vilnius, să-şi retragă complet trupele care se află în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, prezente fără consimţământul Chişinăului.

NATO solicită Rusiei eliberarea teritoriilor din Republica Moldova

Într-un comunicat emis recent, Alianța Nord-Atlantică subliniază importanța respectării granițelor internaționale recunoscute ale Republicii Moldova și susține dreptul suveran al Moldovei de a-și proiecta viitorul și direcția politicii externe fără influențe externe.

NATO subliniază că este ferm angajată în sprijinirea Republicii Moldova și că respectă pe deplin neutralitatea constituțională a țării. Organizația subliniază importanța ca deciziile privind viitorul Republicii Moldova să fie luate în mod suveran și independent de către autoritățile moldovene, fără interferențe din partea altor state.

Situația din regiunea transnistreană rămâne una delicată, iar prezența militară a Rusiei fără consimțământul Republicii Moldova este o sursă de îngrijorare. NATO reiterează că retragerea tuturor forțelor rusești din această regiune este esențială pentru asigurarea stabilității și securității în zonă.

„Ne reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional, şi cerem Rusiei să-şi retragă toate forţele staţionate în regiunea transnistreană fără consimţământul Republicii Moldova.

Suntem fermi în sprijinul nostru faţă de dreptul Republicii Moldova de a-şi decide viitorul şi direcţia politicii externe fără interferenţe externe şi respectăm pe deplin neutralitatea constituţională a R. Moldova”, se arată în comunicatul NATO.

În același comunicat, statele membre NATO au reiterat sprijinul politic şi oferit Chișinăului pentru a-și consolida rezistenţa şi pentru a menţine independenţa politică a Republicii Moldova, având în vedere creșterea tensiunilor în ”cadrul unui mediu de securitate care se deteriorează”.

Măsurile de securitate adoptate de Chișinău pentru a-și proteja teritoriile

Nicu Popescu, ministrul moldovean de Externe, a participat summitul NATO, desfășurat la Vilnius, acolo unde s-au reunit miniștrii afacerilor Externe ai statelor NATO și ai statelor partenere invitate.

Cu această ocazie, Nicu Popescu a prezentat măsurile discutate de autoritățile de la Chișinău, privind modul în care se poate avea sub control securitatea regională, cu scopul de a contracara provocările reale care destabilizează țara.

Oficialul a expus, de asemenea, dezavantajele majore și riscurile generate de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Ministrul moldovean a evidențiat că există mai multe proiecte în derulare, iar mai mulți aliați NATO și-au exprimat sprijinul pentru aceste inițiative, care sunt implementate prin intermediul Parteneriatului de Consolidare a Apărării (DCB).

Această inițiativă are ca scop consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova. Domnul Popescu a subliniat că, în cadrul summitului, au fost anunțate mai multe proiecte de sprijin pentru Moldova, iar detalii suplimentare vor fi comunicate de către NATO în curând.

„Sunt mai multe proiecte în derulare, mai mulți aliați NATO și-au declarat noi măsuri de sprijin pentru aceste proiecte, care sunt implementate prin DCB, o inițiativă de fortificare a capacităților de apărare. Astăzi, la masa aliaților NATO au fost anunțate mai multe proiecte de sprijin pentru Moldova, ulterior NATO le va comunica în detalii”, a precizat Nicu Popescu.

 

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Rețeta de orez cu varză, o combinație surprinzător de apetisantă. Poate fi răsfățată și cu un ardei iute
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți contesta
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro