Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a solicitat de urgență Federaţiei Ruse, prin intermediul unui comunicat emis în cadrul summitului aliaţilor de la Vilnius, să-şi retragă complet trupele care se află în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, prezente fără consimţământul Chişinăului.
Într-un comunicat emis recent, Alianța Nord-Atlantică subliniază importanța respectării granițelor internaționale recunoscute ale Republicii Moldova și susține dreptul suveran al Moldovei de a-și proiecta viitorul și direcția politicii externe fără influențe externe.
NATO subliniază că este ferm angajată în sprijinirea Republicii Moldova și că respectă pe deplin neutralitatea constituțională a țării. Organizația subliniază importanța ca deciziile privind viitorul Republicii Moldova să fie luate în mod suveran și independent de către autoritățile moldovene, fără interferențe din partea altor state.
Situația din regiunea transnistreană rămâne una delicată, iar prezența militară a Rusiei fără consimțământul Republicii Moldova este o sursă de îngrijorare. NATO reiterează că retragerea tuturor forțelor rusești din această regiune este esențială pentru asigurarea stabilității și securității în zonă.
„Ne reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional, şi cerem Rusiei să-şi retragă toate forţele staţionate în regiunea transnistreană fără consimţământul Republicii Moldova.
Suntem fermi în sprijinul nostru faţă de dreptul Republicii Moldova de a-şi decide viitorul şi direcţia politicii externe fără interferenţe externe şi respectăm pe deplin neutralitatea constituţională a R. Moldova”, se arată în comunicatul NATO.
În același comunicat, statele membre NATO au reiterat sprijinul politic şi oferit Chișinăului pentru a-și consolida rezistenţa şi pentru a menţine independenţa politică a Republicii Moldova, având în vedere creșterea tensiunilor în ”cadrul unui mediu de securitate care se deteriorează”.
Nicu Popescu, ministrul moldovean de Externe, a participat summitul NATO, desfășurat la Vilnius, acolo unde s-au reunit miniștrii afacerilor Externe ai statelor NATO și ai statelor partenere invitate.
Cu această ocazie, Nicu Popescu a prezentat măsurile discutate de autoritățile de la Chișinău, privind modul în care se poate avea sub control securitatea regională, cu scopul de a contracara provocările reale care destabilizează țara.
Oficialul a expus, de asemenea, dezavantajele majore și riscurile generate de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Ministrul moldovean a evidențiat că există mai multe proiecte în derulare, iar mai mulți aliați NATO și-au exprimat sprijinul pentru aceste inițiative, care sunt implementate prin intermediul Parteneriatului de Consolidare a Apărării (DCB).
Această inițiativă are ca scop consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova. Domnul Popescu a subliniat că, în cadrul summitului, au fost anunțate mai multe proiecte de sprijin pentru Moldova, iar detalii suplimentare vor fi comunicate de către NATO în curând.
„Sunt mai multe proiecte în derulare, mai mulți aliați NATO și-au declarat noi măsuri de sprijin pentru aceste proiecte, care sunt implementate prin DCB, o inițiativă de fortificare a capacităților de apărare. Astăzi, la masa aliaților NATO au fost anunțate mai multe proiecte de sprijin pentru Moldova, ulterior NATO le va comunica în detalii”, a precizat Nicu Popescu.