Discuțiile pe marginea noilor modificări aduse la legislația în vigoare au ajuns la un numitor comun, iar recent guvernul a emis noi reguli privind viitorii pensionari. Cu alte cuvinte, vorbim despre schimbarea pentru calcularea pensiei din România. Citește mai departe și află ce se întâmplă cu vechimea în muncă.
Pe fondul asumărilor din PNRR de modificare a legiii pensiilor, un punct luat în calcul a fost și este modul în care se calculează vechimea în muncă pentru viitorii pensionari.
Așa se face că, după o lungă perioadă de negocieri și modificări, au fost emise noile reguli privind acest aspect al vechimii în muncă. Deși a rămas în vigoare pentru moment și opțiunea de cumpărare a vechimii în muncă, pentru cei care vor ieși la pensie în mod normal s-au stabilit noi reguli.
Concret, conform cadrului aprobat, concediile de odihnă, de incapacitate temporară ca urmare a unor accidente sau boli profesionale, precum și concediul de maternitate, îngrijire a copilului, toate acestea se vor adăuga la calculul pentru vechimea în muncă.
Vezi și: Se schimbă formula de calcul a pensiilor. Casa de Pensii a făcut anunțul de ultim moment
Toate cele enunțate anterior, conform noilor reguli de calcul, vor fi considerate stagii de calcul, mai ales pentru angajații care a realizat venituri salariale, sau din activități independente, în ultimele 12 luni.
În același cadru legal vor fi și veniturile din drepturi intelectuale, sau orice alte activități agricole, toate supuse impozitării.
Odată cu implementarea noilor reguli, viitorii pensionari vor avea nevoie de anumite documente pentru recalcularea pensiilor, după cum urmează:
Conform CNPP, cererea este una tip și poate fi descărcată de pe site-ul instituției.
Vezi și: Cum afli vechimea în muncă și dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie
Au rămas în vigoare și prevederile din OUG 163/2020, conform cărora OUG 163/2020, “persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de
cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
Conform documentului, în acest caz plata retroactivă se face în baza unui contract încheiat cu CNPP sau Casele teritoriale de pensii, se mai arată în OUG 163/2020.