26 feb. 2019 | 19:29

Pensii micșorate și de 5 ori. Ce categorii sunt vizate

Știri generale
Pensii micșorate și de 5 ori. Ce categorii sunt vizate

Pensii mai mici ar urma să primească foştii parlamentari, judecători, procurori, personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor, foştii angajaţi ai orpului Diplomatic, dar şi foştii angajaţi ai Curţii de Conturi şi cei din Aviaţia Civilă. 

Așa prevede un proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale propus de doi senatori și doi deputați liberali.

Cei care primesc pensii speciale și-ar putea vedea reduse sumele lunare de două până la 5 ori.

Inițiatorii spun că și aceste categorii, considerate până acum speciale, trebuie să obțină pensii în funcție de cât au contribuit de-a lungul carierei. Proiectul lor a fost depus la Senat.

„Prin acest proiect de lege dorim eliminarea tuturor pensiilor speciale de care beneficiază în prezent foştii parlamentari, judecători, procurori, personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor, foşti angajaţi ai Corpului Diplomatic, dar şi foştii angajaţi ai Curţii de Conturi şi cei din Aviaţia Civilă. Pensiile acestora trebuie să fie cele pentru care au plătit contribuţii. Statul nu trebuie să le mai suplimenteze cu zeci de mii de lei, aşa cum face acum”. Inițiatorii PNL, senatorii Romulus Burlacu şi Florin Cîţu şi deputații Cristian Buican şi Gigel Ştirbu

În expunerea de motive, inițiatorii liberali amintesc de faptul că pensiile speciale nu sunt văzute cu ochi buni de români, așa că o decizie înțeleaptă ar fi renunțarea la această categorie. O măsură similară era anunțată și de coaliția PSD-ALDE în campania pentru alegerile parlamentare din 2016, dar planul a fost abandonat odată formate primele guverne iar pensiile speciale au fost menținute.

Ce spun, însă, acum reprezentanții PNL aflați în opoziție:

„Astfel, în rândul majorităţii populaţiei, există un sentiment de dezaprobare, nemulţumire şi frustare faţă de acest sistem de pensii de serviciu. Conform unei cercetări sociologice (…), peste 80% din populaţia României solicită eliminarea pensiilor de serviciu, cunoscute ca pensii speciale”.

Subiect abordat doar de opoziție: pensii speciale mai mici. Cu cât ar scădea și care ar fi noile sume

Statul cheltuie anual, pentru cele 200.000 de astfel de pensii speciale şi de serviciu aproximativ 1 miliard de euro, notează cotidianul Adevărul. Inițiatorii proiectului spun că, odată reduse pensiile, statul ar face o economie importantă.

Pensia medie primită de foştii diplomaţi şi consuli a fost în ianuarie de de 5.559 lei, din care doar 2.455 lei în
baza contribuţiei pe care aceştia au plătit-o. Diferenţa a fost completată din bugetul de stat, adică din taxele şi
impozitele plătite de toţi românii. Dacă proiectul sus-amintit va primi toate aprobările foştii consuli şi diplomaţi vor avea o pensie mai mică de 2.500 lei.

Foştii parlamentari, senatori sau deputaţi primesc lunar o pensie medie de 4.440 lei, din care doar 2.442 în baza
contribuţiei la pensiile de stat. Şi foştii angajaţi ai Aviaţiei Civile au beneficii de pe urma legilor speciale, aceştia încasând în medie luna trecută 10.884 lei, din care doar 3.267 lei în baza propriilor contribuţii, diferenţa fiind plătită de stat.

Pensiile magistraților, cele mai mari

Cele mai mari pensii speciale plătite în luna ianuarie sunt cele pentru magistrați. Ei primesc o pensie medie de
17.735 lei. Dacă proiectul care prevede plata în funcție de contribuții, aceştia vor primi doar 2.743 lei. Foştii angajaţi ca personal auxiliar al parchetelor şi instanţelor vor primi doar 1.856 lei, faţă de 4.109 cât primesc acum. De asemenea, foştii angajaţi ai Curţii de Conturi doar 3.471 lei, faţă de pensia medie de 7.728 lei cât au primit în
ianuarie, potrivit datelor publicate de ziarul Adevărul.

Parteneri
E mare sărbatoare azi. Ce obișnuiesc creștinii să facă pe 11 octombrie. Tradiții și obiceiuri
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! Incredibil!
Unica.ro
Fiul lui Dragnea, iubire periculoasă cu amanta unui manelist
EVZ.ro
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Spynews
Cutremur în dosarul Caracal. Gheorghe Dincă, otrăvit. Cine a dat ordinul
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
REGULI noi pentru PENSIONARI. ACTELE trebuie DUSE la Casa de Pensii
Mediaflux
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Unde a plecat Mario Fresh după ce a confirmat despărțirea de Alexia Eram. Alături de cine s-a fotografiat artistul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro