Imaginile și descoperiririle făcute în ”căminele groazei” au înspăimântat milioane de români, dar și politicieni și oameni importanți ai țării. Condițiile halucinante în care erau ținuți și agresați mai mulți vârstnici fără apărare au determinat autoritățile competente să demareze anchete pentru aflarea adevărului și pentru hotărârea unor consecințe pe măsura abuzurilor petrecute acolo.
Alexandru Rafila a susținut de curând că, este imposibil ca aceste tratamente inumane să aibă loc fără o susținere din partea anumitor politicieni.
Ministrul Sănătății a făcut mai multe declarații compromițătoare privind „Condițiile de la Auschwitz” existente în căminele din Voluntari și Afumați.
Astfel, Alexandru Rafila susține existența clară a unor susțineri politice, având în vedere că aceste locuri care ar fi trebuit să îngrijească bătrânii erau private, dar finanțate de stat.
„E greu de crezut că nu există anumite înţelegeri care fac posibilă existenţa acestor grupuri. De asta avem DIICOT, tocmai ca să scoată la iveală toate încrengăturile care se produc atunci când astfel de înţelegeri au loc şi atunci când, drept rezultat al acestor înţelegeri, se afectează grav integritatea fizică şi psihică a unor oameni, mai ales a unor oameni care nu pot să se apere” a spus Alexandru Rafila duminică seară, la postul B1 Tv.
Ministrul Sănătății a subliniat importanța găsirii unor mecanisme ”prin care să evităm să mai apară aşa ceva”, punând accent pe faptul că, societatea trebuie să ia măsuri pentru evitarea unor astfel de acțiuni.
Alexandru Rafila, membru PSD a fost întrebat dacă în partidul său au existat discuții vizând faptul că anumiți membri suspecți în această anchetă ar putea afecta partidul, iar el a răspuns că nu s-a pus în discuție această problemă, nefiind important acest subiect.
„Principala noastră preocupare trebuie să fie legată de rezolvarea acestei situaţii în aşa fel încât să facem imposibilă repetarea ei”, adaugă Rafila.
Ministrul Sănătății a vorbit despre importanța pe care aceste centre de îngrijire o au pentru anumite persoane, care au nevoie de monitorizare permanentă. Din păcate, este vorba despre vârstnici vulnerabili, persoane cu dezechilibre psihice sau chiar persoane cu probleme de sănătate.
Din acest motiv, Alexandru Rafila a declarat că, ar trebui să se găsească o legătură permanentă între aceste aziluri și spitale, oficialul indicând că ar putea deveni secții exterioare ale anumitor spitale de psihiatrie.
„Încercăm să găsim foarte rapid o soluţie, în sensul că ne-am dori ca o parte din aceste centre, în viitor, să poată să colaboreze direct sau chiar să fie considerate secţii exterioare ale unor spitale de psihiatrie.
Există o Asociaţie a spitalelor de psihiatrie din România şi lucrăm deja la un mic proiect, care sperăm ulterior să îl putem extinde la nivel naţional, încât centrele care găzduiesc astfel de persoane să beneficieze de asistenţă medicală permanentă ca şi secţii exterioare ale unor spitale de psihiatrie, pentru că nu poţi să ignori această urmărire permanentă.
Nu trebuie să fie neapărat angajat un medic acolo, dar poate să meargă în fiecare zi să examineze aceşti pacienţi şi să le corecteze medicaţia dacă este nevoie”, a adăugat ministrul.