Efectul depopulării rurale merge mult mai departe decât abandonarea unor sate, ceea ce în sine este adesea un aspect negativ, deoarece afectează atât mediul, cât și calitatea vieții oamenilor. Iată care sunt localitățile din țara noastră unde nu mai locuiește nicio persoană.
Depopularea este o problemă care se adâncește tot mai tare în zonele rurale din întreaga țară. Calitatea vieții pe care o oferă un sat nu pare să îi mai atragă pe români, astfel că aceștia preferă să migreze spre orașe sau, în unele cazuri, direct peste hotare.
Această problemă accentuată din ultimii zece ani este vizibilă în rezultatele recensământului populației și locuințelor care s-a realizat în 2022. Astfel, potrivit datelor, într-un județ din România există nu mai puțin de 16 localități nu au niciun locuitor.
În județul Alba, 16 dintre localități nu mai au niciun locuitor. Este vorba, în principal, de cătune din Munții de Apuseni, dar și de sate din zona de podiș, unde accesul cu mașina se făcea extrem de dificil.
Oamenii s-au mutat la orașe sau, pur și simplu, cei bătrâni care locuiau de o viață acolo au decedat în decursul anilor. Foarte puțini tineri mai sunt atrași de viața la țară, iar aceia sunt pasionați de creșterea animalelor sau agricultură.
Citește și: Primești casă gratis în această localitate din România. Condiția pe care trebuie să o îndeplinești
Cele mai afectate zone sunt și vor fi, în continuare, cele de munte.
Potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), România va avea în 2100 numai 11,9 milioane de locuitori, cu peste 7 milioane de persoane mai puţin decât sunt în prezent. ONU susţine, pe baza unei simulări făcute cu un program informatic, faptul că în 2100 România va avea 11.877.960 locuitori.
Din păcate, chiar și diferența faţă de situaţia din 2022 este uriaşă. În 2030, România va avea 18.306.092 locuitori, în timp ce în 2040, populaţia ar urma să ajungă la 17.306.604 locuitori, cu aproape 2 milioane de oameni mai puțin față de situația actuală.