05 iul. 2023 | 18:07

Se dau bani de la stat. Românii care vor primi 10.000 de lei de la 1 ianuarie 2024

News
Se dau bani de la stat. Românii care vor primi 10.000 de lei de la 1 ianuarie 2024
Se dau bani de la stat

Vin vești bune pentru români. Statul pregătește noi tranșe de bani pentru anumite categorii de români, acestea urmând a fi virate începând cu 1 ianuarie 2024, potrivit unui anunț făcut de ANAF. Iată cine sunt persoanele care beneficia de aceste noi vouchere de la stat, dar și ce valoare vor avea.

Noi vouchere de la stat pentru români

ANAF anunță că de la începutul anului viitor, românii vor putea beneficia de noi tichete. Este vorba despre voucherele de activități casnice, în valoare de 15 lei, urmând a fi alocate 675 de tichete pe an în valoare de peste 10.000 de lei.

Legea prestatorului casnic, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, este menită să umple un gol legislativ şi reglementează o zonă în care activităţile se derulează, de cele mai multe ori, nefiscalizat şi necontrolat.

În acest context, în România va intra în vigoare Legea prestatorului casnic (Legea nr 111/2022) – cadrul legal în baza căruia persoanele fizice pot realiza activităţi casnice în schimbul unei remuneraţii acordate sub formă de tichete de activităţi casnice. Prin urmare, între prestator şi beneficiar se va stabili un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice.

Cine va primi aceste tichete

Important de precizat este că folosirea tichetului este restrânsă la prestatorul de servicii casnice, al cărui nume și informații sunt completate pe tichet. Totodată, nu se permite transferul acestuia și nu poate fi folosit pentru cumpărarea altor bunuri sau servicii.

Activitatea vizează activități precum: servicii de curăţenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

La achiziţia tichetelor de activităţi casnice, beneficiarul casnic va trebui să achite doar valoarea nominală a acestora, costul de tipărire şi de distribuire fiind suportat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Acesta are, de asemenea, obligaţia de a valorifica tichetele de activităţi casnice în termen de 12 luni de la data cumpărării lor.

Citește și: Când intră a patra tranșă de bani pe cardurile sociale în 2023. Luna în care se fac plățile

Durata zilnică a prestării serviciilor

Practic activitatea ocazională, necalificată, realizată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic va fi plătită prin aceste tichete.

Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

Citește și: Românii care primesc 10.000 de lei de la stat. Au mare nevoie de bani, ce pot face cu ajutorul

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Artista celebră care a făcut dezvăluiri dureroase din prima căsnicie: „Nu aveam voie nici măcar să ies din casă!”
Click.ro
Kim Jong Un, prima declarație după ce Coreea de Nord a aruncat în aer drumurile de legătură cu Coreea de Sud
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Facturi mari la energie. Cum se face eșalonarea plăților
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
Doliu în fotbalul românesc. Fostul președinte al celor de la Dinamo s-a stins în noaptea de joi spre vineri
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Doliu pentru Mircea Lucescu! Tragedie la DINAMO și RAPID
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro