03 iul. 2023 | 16:21

Procura notarială auto. Când este necesară, cât costă și care sunt actele necesare. Ghid complet pentru șoferi

Diverse
Procura notarială auto. Când este necesară, cât costă și care sunt actele necesare. Ghid complet pentru șoferi
Procura notarială auto. Când este necesară, cât costa și cât timp este valabilă?

Procura notarială auto, ce este aceasta și de ce este necesară pentru unii șoferi? Cu toții am auzit până acum termenii de „procură” sau „împuternicire”, însă dacă nu ați avut nevoie de astfel de acte până acum, nu știți exact ce reprezintă și de ce este posibil să aveți nevoie de o procură notarială auto.

Procura notarială auto. Ce este aceasta?

În momentul în care achiziționăm o mașină vom avea nevoie de mai multe acte, iar în lumea tranzacțiilor auto, este important să știm ce reprezintă fiecare act și de ce este nevoie de acesta. Unul dintre aceste documente este procura notarială auto.

Procura notarială auto nu este obligatorie, însă poate fi esențială în anumite situații. Mai exact, procura notarială auto este un document legal care permite unei persoane să împuternicească o altă persoană pentru a încheia acte juridice, pentru a ridica documente și pentru a o reprezenta în fața companiilor de asigurare, în legătura cu mașina.

Această procură este un document oficial care se încheie la notarul public care garantează autenticitatea și legalitatea acestui act. Documentul trebuie să cuprindă datele de identificare ale mandatului, adică proprietarul din acte a mașinii și a mandatarului, adică persoana delegată.

Prin urmare, mandatarul poate efectua reparații, poate face cereri, poate da declarații și poate efectua toate formalitățile legale necesare în numele mandatului. De asemenea, persoana împuternicită are puterea de a încasa în numele proprietarului mașinii şi pentru acesta orice sume de bani care i se cuvin cu orice titlu, semnând în numele lui şi pentru el oriunde va fi necesar.

Citește și: Noi tarife pentru rovinietă. De când vor intra în vigoare

Când este necesară procura notarială auto

Procura notarială auto nu este un act obligatoriu pe care trebuie să-l aveți. Cu toate acestea, este necesar în situații în care mandatul nu poate să se prezinte personal la înmatricularea sau vânzarea autovehiculului.

Mai mult de atât, procura notarială poate fi necesară în cazul în care mandatul dorește să își protejeze interesele în timpul tranzacțiilor cu vehicule. Pe baza unei procuri notariale auto, împuternicitul îl reprezintă pe proprietarul mașinii în fața organelor de poliție, asigurări sau alte situații.

Prin urmare, împuternicitul poate efectua toate procedurile legale, cu o anumită limită, împuternicitul poate să dea cu subsemnatul în numele mandatului acolo unde este nevoie.

Actele necesare pentru procura notarială auto

Pentru a putea face o procură notarială auto, veți avea nevoie de următoarele acte:

  • cartea de identitate a proprietarului mașinii;
  • copie de pe cartea de identitate a persoanei împuternicite;
  • talonul și cartea de identitate a vehiculului;
  • factură sau contract de vânzare-cumpărare al mașinii;
  • act constitutiv sau hotărâre AGA în cazul persoanelor juridice.

Prezența mandatatorului nu este necesară la notariat, însă mandatul trebuie să vină personal la biroul notarial pentru a semna procura notară auto. De cele mai multe ori, procura notarială auto se eliberează pe loc.

Citește și: Mii de români, întorşi de la graniţă. Nu pot ieşi fără documentul acesta din ţară, aşa şi-au ratat vacanţele

Cât costă o procură notarială auto

Este bine de știut că prețul unei procuri notariale auto depinde în funcție de tipul și de complexitatea acesteia, însă, de regulă, prețul se situează în jurul sumei de 100 de lei, în două exemplare, cu toate taxele incluse.

De asemenea, un lucru foarte important pe care trebui să-l cunoașteți, este faptul că, dacă folosiți împuternicirea pentru obținerea numerelor provizorii, de exemplu, un exemplar va fi reținut de poliție, deci veți avea nevoie de alt exemplar la înmatriculare.

Este bine să aveți la dumneavoastră minim două exemplare. De asemenea, termenul de valabilitate procurii notariale auto este stabilit de cele două părți. În cazul în care cei doi nu au stabilit un termen anume, procura este valabilă timp de trei ani.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
Ce e bine să ții mereu în portofel ca să ai prosperitate. Așa vei atrage bogăția și fericirea în viața ta
Click.ro
DOCUMENT. Forma finală a „ordonanței trenuleț”. Măsurile de austeritate pregătite de Guvern
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii pe cei doi. Imaginile fac înconjurul internetului / FOTO
Unica.ro
Rămâi pe loc fără permis. Niciun șofer nu mai poate scăpa de sancțiunile dure
EVZ.ro
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews
Anunțul nopții despre Florin Piersic. S-a aflat acum: Nimic, absolut nimic, nu prevestea...
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
Se dau AMENZI pentru CEI care STAU LA BLOC. Gestul BANAL, dar INTERZIS!
Mediaflux
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro