Trandafirii sunt unele dintre cele mai întâlnite flori. Aspectul plăcut și mirosul îi determină pe foarte români să le planteze. Însă, foarte mulți întâmpină dificultăți în îngrijirea lor.
Foarte mulți optează pentru înmulțirea trandafirilor în timpul verii. Una dintre cele mai ușoare metode este cu ajutorul butașilor de tulpină. Primul pas constă în alegerea tulpinilor ideale pentru a reproduce această plantă.
Grădinarii experți recomandă folosirea unor ramuri semimature cu grosimea cuprinsa intre 6 mm si 10 mm. De asemenea, puteți opta și pentru folosirea unor ramuri care măsoară 15 cm și 20 cm lungime și care au niște muguri.
Există un truc prin care butașii de trandafiri pot crește mai repede. Tot ce trebuie să faci este să te folosești de o suculentă puternică care poate ajuta noul trandafir să crească.
Una dintre cele mai folosite suculente în acest sens este aloe vera. Primul pas constă în tăierea unei bucăți de aloe vera, dar și a unui trandafir. Ulterior, tăiați în diagonală vârful tulpinii de trandafir și îngropați-o în aloe vera. Buteaua obținută se pune într-un pahar cu apă pentru câteva zile.
Rădăcinile vor fi vizibile după câteva săptămâni. Când acestea sunt vizibile, puteți planta trandafirul. Ușor, ușor, noul trandafir va începe să crească.
Cu trandafirii obținuți poți face celebra dulceață de trandafiri. Pentru prepararea acestui desert al copilăriei, vei avea nevoie de petale de trandafir proaspete sau uscate. În mod tradițional se face cu trandafir de Damasc (Rosa damascena), un trandafir roz închis. De asemenea, pentru prepararea acestui desert vei avea nevoie de:
Primul pas constă în spălarea trandafirilor sub un jet de apă. După ce aceștia sunt spălați, poți rupe petalele de trandafiri de pe codițe. Este indicat să îndepărtezi partea albă de la baza petalelor, deoarece poate conferi un gust amar.
Pune petalele într-un vas și acoperă-le cu zahăr. Folosește o cantitate de zahăr proporțională la cantitatea de petale pentru a obține dulceața dorită. Poți folosi, de exemplu, o cană de petale pentru fiecare cană de zahăr.
După ce ai lăsat petalele pentru un timp la macerat, le poți mixa într-un blender, alături de zahăr.Pasta omogenă obținută se pune la foc mediu pentru 15-20 de minute. Când dulceața se îngroașă, atunci este gata.
Te-ar putea interesa și: Cu ce să cureți frunzele plantelor de apartament pentru a fi mereu strălucitoare și sănătoase. Așa fac grădinarii experți