România a primit sub aripa sa protectoare aproape patru milioane de refugiați ucraineni, oferindu-i fiecărei familii în parte o sumă lunară semnificativă pentru a-și putea duce traiul decent pe perioada șederii în România. Mulți dintre aceștia au sosit în țara noastră de frica morții, astfel că, multora dintre refugiați l-au fost distrus casele pe care le aveau în Ucraina. Din păcate, după mai bine de un an de stat în România, refugiații se confruntă cu probleme care îi împiedică să mai rămână pe teritoriul României. Ce se întâmplă, de fapt?
Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, oamenii speriați au luat calea străinătății, refugiindu-se în cele mai apropiate țări sigure. România a fost una dintre ele, astfel că, mai multe valuri de refugiați au sosit în diferite orașe ale țării, fiindu-le puse la dispoziție toate condițile necesare pentru un trai decent.
Tot atunci au izbucnit fel și fel de scandaluri în rândul cetățenilor români, care au acuzat Guvernul în repetate rânduri pentru faptul că le acordă mai multe drepturi refugiaților decât propriilor cetățeni.
Conform ultimelor plângeri din partea ucraineană, se pare că refugiaților nu le mai este așa de bine în România, deoarece nu mai primesc bani de la stat. În aprilie, Guvernul a modificat condițiile acordării ajutoarelor, astfel că, din acea lună, fiecare familie trebuia să primească de la statul român 2.000 de lei timp de patru luni consecutiv, iar ulterior, aceștia să-și găsească un serviciu care să le acorde întreținerea și înscrierea copiilor la școală.
În prezent, mai multe mame se plâng cp nu au mai primit banii promiși de stat din luna aprilie. O parte dintre acestea s-au angajat, însă contractual de muncă le expiră curând, fiind nevoie să plece din nou în Ucraina.
„Am depus dosarul cu acte, dar nu am primit niciuna dintre sume de la statul român”, a declarat Iulia Raicev, o refugiată în România.
Potrivit statisticilor, în luna martie, peste 117.000 de refugiați ucraineni beneficiau de sistemul de protecție temporară al Uniunii Europene. Ștefan Leonescu, project manager JRS România, organizația care a ajutat mai multe refugiate ucrainene să lucreze ca profesoare într-un program special, care le-a permis elevilor ucraineni să continue școala în România, susține că în ultima lună jumătate, peste 20.000 de refugiați au părăsit țara. Acesta a mai explicat că, în prezent mai există aproximativ 95.000 de ucraineni la noi în țară.
Potrivit specialistului, în acest moment, toate sumele guvernamentale alocate refugiaților sunt blocate, iar singura cale de a remedia situația este deblocarea acestor bani la următoarea rectificare bugetară.
„Trebuie bani alocați de guvern pentru chestia asta, atât vreme cât nu sunt alocați bani de la guvern, nu se poate face nimic. Guvernul nu poate opera decât prin rectificare – pentru a aduce acești bani – din acest motiv, mecanismul e blocat”, a explicat Ștefan Leonescu.