Căpșunile sunt unele dintre cele mai îndrăgite fructe. Însă, pe cât de gustoase sunt, pe atât de repede se strică. Astfel, în numai câteva zile acestea mucegăiesc. Dar ce se întâmplă dacă mâncați o astfel de căpșună?
Ne putem da seama că o căpșună are mucegai în momentul în care aceasta își schimbă forma și culoarea. Mucegaiul este cunoscut ca fiind ciupercă cu spori care poate arăta ca puful sau ca bumbacul. Aceasta apare doar în rândul fructelor și este cunoscut sub numele de putregaiul fructelor Botrytis sau mucegaiul cenușiu. Chiar dacă este puțin probabil ca acestea să vă facă rău, acestea vă pot îmbolnăvi dacă sunteți alergic la mucegaiuri în general, potrivit USDA.
Foarte mulți sunt tenați să taie acea parte mucegăită și să consume fructul. Însă, spre deosebire de pepene sau alte fructe, căpșunile sunt un fruct cu pulpă moale. Din acest motiv, este foarte probabil ca sporii să fi intrat probabil în pulpa fructelor. Este indicat să arunci fructele stricate.
Căpșunile mucegăite au un gust puțin acru și acid și vă pot aminti de brânza albastră. Prin acest gust atipic, natura ne avertizează că acest fruct s-a stricat și nu mai este bun de consum.
Este puțin probabil ca o cantitate mică din acest mucegai să vă îmbolnăvească. În schimb, dacă ați mâncat o cantitate mai mare, ați putea suferi de anumite simptome. Printre acestea se numără disconfortul gastric asemănător unei intoxicații alimentare ușoare. Însă, nu trebuie să vă faceți griji, acesta ar trebui să se rezolve de la sine și nu este toxic sau deosebit de periculos, doar inconfortabil.
Există situații în care doar o căpșună poate să fie mucegăită. În acest caz este recomandat să aruncați acel fruct. Ulterior, toate fructele care au intrat în contact direct cu el, trebuie spălate bine înainte de fi mâncate. Dacă vă doriți să păstrați fructele intacte pentru mai mult timp puteți opta și pentru prepararea unei soluții formată în mare parte din apă și oțet alb pentru a spăla fructele de pădure.
Oțetul ucide mucegaiul, acesta fiind același motiv pentru care vă recomandăm să folosiți o soluție de oțet și apă pentru a vă curăța umidificatorul. Pentru a prepara această soluție vei avea nevoie de oțet alb și apă. Înmuiați fructele în această compoziție timp de cinci minute. Aveți grijă să le clătiți bine înainte de a le depozita. Dacă mai mult de un sfert din fructele de pădure dintr-un recipient sunt mucegăite, aruncați-le.
Citește și: Prețul uriaș la care a ajuns kilogramul de căpșune în piețele din România. Costă mai mult decât carnea