Vladimir Putin nu renunță la vechile obiceiuri de a bombarda masiv capitala Ucrainei, atunci când diferiți oficiali internaționali vizitează țara invadată. În cursul zilei de astăzi, la Kiev, a ajuns o delegație africană, ce urmează a începe o misiune de pace a războiului. La scurt timp după sosirea lor, alarmele aeriene au început să sune, iar invitații au fost duși într-un adăpost antiaerian al unui hotel. După o serie de bombardamente, oficialii ucraineni au transmis mai multe mesaje pe Twitter, prin intermediul cărora au anunțat ce vrea să transmită Rusia, de fapt, prin aceste atacuri.
Ucraina nu a scăpat de teroarea rusească, astfel că, astăzi, Rusia a lansat cel mai puternic atac din ultimele zile, Kievul fiind zguduit de cel puțin două explozii. Cel mai probabil, această agresiunea nu a fost una întâmplătoare, căci o delegație formată reprezentanți ai Africii de Sud, Senegal, Comore și Egipt, a ajuns astăzi la Kiev pentru o întâlnire cu liderul ucrainean.
Delegația africană a venit în Ucraina cu o misiune de pace, dorind să-I prezinte lui Zelenski un plan de retragere al trupelor rusești. Aceeași delegație ar urma să aibă mâine întâlnire cu Vladimir Putin, la Sankt Petersburg. Oficialii au fost duși într-un adăpost antiaerian al hotelului în care sunt cazați, urmând să aibă discuții cu președintele Ucrainei în cursul zilei de astăzi.
În urma bombardamentelor, nu au existat victime sau pagube financiare, astfel că, forțele aeriene ucrainene au anunțat că au doborât „șase rachete (hipersonice) Kinjal, șase rachete de croazieră Kalibr și două drone de recunoaștere”.
Potrivit primarului Kievului Vitali Klitschko, explozii auzite în districtul central Podil, dar și cele din Kiev au fost datorate sistemelor de apărare antiaeriană, fiind evitat un adevărat dezastru.
Vladimir Putin nu este la primul gest de asemenea amploare, ci dimpotrivă, este ceva normal ca atunci când Kievul primește o vizită importantă, forțele ruse să atace Ucraina din toate părțile.
După atac, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a scris pe Twitter ce mesaj a vrut să transmită Rusia către Africa, respectiv faptul că Putin dorește război, nu pace. Acest mesaj vine ca urmare a planului de pace pe care delegația africană îl va prezenta liderului ucrainean, misiunea acesteia fiind aceea de a „ promova importanța păcii și de a încuraja părțile să accepte un proces de negocieri condus de diplomați”, se arată în documentul întocmit de oficialii africani.
„Putin `consolidează încrederea` prin lansarea celui mai mare atac cu rachete asupra Kievului din ultimele săptămâni, exact în mijlocul vizitei liderilor africani în capitala noastră. Rachetele rusești sunt un mesaj pentru Africa: Rusia vrea mai mult război, nu pace.”, a fost mesajul transmis de Dmitro Kuleba.
Explicația atacului din Kiev este întărită și de mesajul transmis de consilierul prezidențial ucrainean Andrii Yermak, care a afirmat că „Putin vrea să demonstreze că este dispus să nu țină cont de siguranța liderilor străini, de fapt nu-i pasă, deoarece simte că are impunitate totală. Și oricine se poate afla în locul liderilor țărilor africane. Ne amintim că rachete au zburat și atunci când președintele american Joe Biden și secretarul general al ONU, António Guterres, au sosit în Ucraina.”, a scris acesta într-un mesaj pe Telegram.