16 iun. 2023 | 11:45

Medicul infecționist Adrian Marinescu rupe tăcerea despre riscul de holeră pe litoralul românesc: „Cred că ar trebui spus foarte clar”

Știri generale
Medicul infecționist Adrian Marinescu rupe tăcerea despre riscul de holeră pe litoralul românesc: „Cred că ar trebui spus foarte clar
Adrian Marinescu, directoe medical al Institului Matei Balș

Sezonul estival a sosit cu pași repezi, iar o mare parte dintre români are deja planurile de vacanță făcute. Cu toate acestea , există și factori perturbatori care pot tulbura concediile, atâta vreme cât oamenii nu sunt bine informați. Distrugerea barajului Kahovka din Ucraina a creat o adevărată isterie în Europa, având învedere dezastrul ecologic produs, dar și imensele pagube generate pentru Ucraina. În urma unei analize atente a efectelor negative și a impactului asupra medului, OMS a tras un semnal de alarmă privind riscurile de transmitere a virusului holerei sau a altor boli, avertisment care a creat panică în rândul tuturor.

Medicul Adrian Marinescu, anunțul care îi va clarifica pe români cu privire la riscurile din Marea Neagră

Românii sunt tot mai speriați de avertismentele date de autoritățile internaționale de Sănătate după ce Ucraina a anunțat posibila contaminare a apei de mare cu virusul holerei. Astfel, OMS a tras un semnal de alarmă cu privire la posibila infectare cu virusul holerei a zonelor afectate de apele scurse din barajul de la Nova Kahovka, printre acestea aflându-se și România.

Pentru a clarifica exact care este situația reală și ce trebuie să știe românii care au planuri de a ajunge pe litoral în perioada următoare, directorul medical al Institutului „Matei Balş” a dezvăluit de ce nu trebuie să ne temem că ne-am putea îmbolnăvi.

În primul rând, în acest moment nu există nicio dovadă sau certitudine că virusul holerei se află în apă, ea nefiind declarată. În al doilea rând, șansele sunt infime dacă vorbim de infectare, singurul mod în care am putea este acela prin înghițire al apei. Chiar și așa, dacă această cantitate este una mică, riscul de îmbolnăvire este mic.

„Oamenii trebuie să-și facă vacanțele fără griji”

Infecționistul îi sfătuiește pe români să nu intre în panică din cauza speculațiilor care circulă la nivel înalt, acestea fiind doar niște avertizări. Realitatea este cu totul alta, iar din acest motiv, românii trebuie să stea liniștiți și să nu se streseze din acest motiv.

”Pericolul este foarte mic. Și cred că ar trebui spus foarte clar că oamenii trebuie să își facă vacanțele și este bine să meargă pe litoralul românesc! Fără discuție că nu există un risc real care într-adevăr să le pună sănătatea în pericol.În primul rând, în Ucraina, chiar dacă agentul patogen este prezent în mediu, nu există niciun caz de holeră declarată. Deci lucrurile sunt clare.

În plus, chiar dacă la un moment dat am putea identifica acea bacterie care dă holera și la noi, riscul tot este mic pentru că aici putem discuta de cazuri izolate sau putem să discutăm de situația în care nu avem infecție activă.

Am primit de mai multe ori următoarea întrebare: dacă la un moment dat găsesc agentul patogen în apă și eu merg să fac baie, cât de mare este riscul? Răspunsul este că riscul este mic pentru că doar în mod accidental voi veni în contact cu apa pe care să o înghit într-o cantitate mică. Nu este o doză infectantă și atunci riscul de a mă îmbolnăvi este mic”, a declarat medicul pentru Antena 3CNN.

„Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim prudenți”

Medicul a reamintit că, în trecut au existat cazuri grave de holeră, care au rămas în istoria omenirii, însă acele cazuri sunt extrem de rare, acum nefiind cazul de așa ceva.
Cu toate acestea, medicul nu a vrut să subestimeze riscurile existente în prezent, astfel încât, i-a îndemnat pe oameni să fie atenți la toate detaliile, inclusiv la ce consumă în vacanță. În privința măsurilor luate de autorități, medicul a susținut că o analiză pentru calitatea apei este necesară.

„Și un alt lucru important de spus. Să știți că, dintre cazurile de holeră, este adevărat că nu am mai avut de 30 de ani, cele mai multe înseamnă forme ușoare, asimptomatice. Acele cazuri dramatice despre care citeam cu foarte multă vreme în urmă sunt foarte rare. Adică situația care ne pune viața în pericol… Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim prudenți, nu înseamnă că nu trebuie verificată calitatea apei și lucrul ăsta trebuie să se întâmple”, a explicat medicul Adrian Marinescu la Antena 3 CNN.

Medicul a dorit să menționeze că riscurile semnalate de autorități nu trebuie să se limiteze la virusul holerei, astfel că, boli infecțioase precum poliomielita, hepatita și difteria ar putea fi doar câteva dintre acestea.

”Trebuie să știți că acel conflict din Ucraina nu înseamnă doar holeră. Sunt multe boli infecțioase despre care nu mai vorbeam în ultima vreme și care ar putea reveni! Vorbim de difterie, de poliomielită, de hepatite și exemplele ar putea să continue.

Deci, prudența trebuie să existe și faptul că autoritățile internaționale, vorbesc în primul rând de OMS, au avut o reacție rapidă, din punctul meu de vedere este un lucru bun. Vă aduceți aminte că în pandemie ne-am fi dorit să avem această reacție rapidă. Deci faptul că acest lucru se întâmplă acum eu zic că este de bun augur și înseamnă, de fapt, prudență și monitorizare și pentru perioada care urmează”, a mai spus medicul infecționist.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Scăpați de calvarul perdelelor șifonate, după spălare. Vă ia câteva secunde
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro