16 iun. 2023 | 11:45

Medicul infecționist Adrian Marinescu rupe tăcerea despre riscul de holeră pe litoralul românesc: „Cred că ar trebui spus foarte clar”

Știri generale
Medicul infecționist Adrian Marinescu rupe tăcerea despre riscul de holeră pe litoralul românesc: „Cred că ar trebui spus foarte clar
Adrian Marinescu, directoe medical al Institului Matei Balș

Sezonul estival a sosit cu pași repezi, iar o mare parte dintre români are deja planurile de vacanță făcute. Cu toate acestea , există și factori perturbatori care pot tulbura concediile, atâta vreme cât oamenii nu sunt bine informați. Distrugerea barajului Kahovka din Ucraina a creat o adevărată isterie în Europa, având învedere dezastrul ecologic produs, dar și imensele pagube generate pentru Ucraina. În urma unei analize atente a efectelor negative și a impactului asupra medului, OMS a tras un semnal de alarmă privind riscurile de transmitere a virusului holerei sau a altor boli, avertisment care a creat panică în rândul tuturor.

Medicul Adrian Marinescu, anunțul care îi va clarifica pe români cu privire la riscurile din Marea Neagră

Românii sunt tot mai speriați de avertismentele date de autoritățile internaționale de Sănătate după ce Ucraina a anunțat posibila contaminare a apei de mare cu virusul holerei. Astfel, OMS a tras un semnal de alarmă cu privire la posibila infectare cu virusul holerei a zonelor afectate de apele scurse din barajul de la Nova Kahovka, printre acestea aflându-se și România.

Pentru a clarifica exact care este situația reală și ce trebuie să știe românii care au planuri de a ajunge pe litoral în perioada următoare, directorul medical al Institutului „Matei Balş” a dezvăluit de ce nu trebuie să ne temem că ne-am putea îmbolnăvi.

În primul rând, în acest moment nu există nicio dovadă sau certitudine că virusul holerei se află în apă, ea nefiind declarată. În al doilea rând, șansele sunt infime dacă vorbim de infectare, singurul mod în care am putea este acela prin înghițire al apei. Chiar și așa, dacă această cantitate este una mică, riscul de îmbolnăvire este mic.

„Oamenii trebuie să-și facă vacanțele fără griji”

Infecționistul îi sfătuiește pe români să nu intre în panică din cauza speculațiilor care circulă la nivel înalt, acestea fiind doar niște avertizări. Realitatea este cu totul alta, iar din acest motiv, românii trebuie să stea liniștiți și să nu se streseze din acest motiv.

”Pericolul este foarte mic. Și cred că ar trebui spus foarte clar că oamenii trebuie să își facă vacanțele și este bine să meargă pe litoralul românesc! Fără discuție că nu există un risc real care într-adevăr să le pună sănătatea în pericol.În primul rând, în Ucraina, chiar dacă agentul patogen este prezent în mediu, nu există niciun caz de holeră declarată. Deci lucrurile sunt clare.

În plus, chiar dacă la un moment dat am putea identifica acea bacterie care dă holera și la noi, riscul tot este mic pentru că aici putem discuta de cazuri izolate sau putem să discutăm de situația în care nu avem infecție activă.

Am primit de mai multe ori următoarea întrebare: dacă la un moment dat găsesc agentul patogen în apă și eu merg să fac baie, cât de mare este riscul? Răspunsul este că riscul este mic pentru că doar în mod accidental voi veni în contact cu apa pe care să o înghit într-o cantitate mică. Nu este o doză infectantă și atunci riscul de a mă îmbolnăvi este mic”, a declarat medicul pentru Antena 3CNN.

„Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim prudenți”

Medicul a reamintit că, în trecut au existat cazuri grave de holeră, care au rămas în istoria omenirii, însă acele cazuri sunt extrem de rare, acum nefiind cazul de așa ceva.
Cu toate acestea, medicul nu a vrut să subestimeze riscurile existente în prezent, astfel încât, i-a îndemnat pe oameni să fie atenți la toate detaliile, inclusiv la ce consumă în vacanță. În privința măsurilor luate de autorități, medicul a susținut că o analiză pentru calitatea apei este necesară.

„Și un alt lucru important de spus. Să știți că, dintre cazurile de holeră, este adevărat că nu am mai avut de 30 de ani, cele mai multe înseamnă forme ușoare, asimptomatice. Acele cazuri dramatice despre care citeam cu foarte multă vreme în urmă sunt foarte rare. Adică situația care ne pune viața în pericol… Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim prudenți, nu înseamnă că nu trebuie verificată calitatea apei și lucrul ăsta trebuie să se întâmple”, a explicat medicul Adrian Marinescu la Antena 3 CNN.

Medicul a dorit să menționeze că riscurile semnalate de autorități nu trebuie să se limiteze la virusul holerei, astfel că, boli infecțioase precum poliomielita, hepatita și difteria ar putea fi doar câteva dintre acestea.

”Trebuie să știți că acel conflict din Ucraina nu înseamnă doar holeră. Sunt multe boli infecțioase despre care nu mai vorbeam în ultima vreme și care ar putea reveni! Vorbim de difterie, de poliomielită, de hepatite și exemplele ar putea să continue.

Deci, prudența trebuie să existe și faptul că autoritățile internaționale, vorbesc în primul rând de OMS, au avut o reacție rapidă, din punctul meu de vedere este un lucru bun. Vă aduceți aminte că în pandemie ne-am fi dorit să avem această reacție rapidă. Deci faptul că acest lucru se întâmplă acum eu zic că este de bun augur și înseamnă, de fapt, prudență și monitorizare și pentru perioada care urmează”, a mai spus medicul infecționist.

Digisport.ro
"E fericit!" Giovanni Becali a spus cine l-a convins pe Dennis Man să semneze contractul carierei
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Ce făcea Traian Băsescu în biroul prezidențial? Dezvăluiri picante
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cine sunt românii aflați pe lista Europol a celor mai periculoși infractori căutați. Unul dintre ei, căutat pentru o crimă din 1991
BZI.ro
Andreea Bălan, într-o rochie transparentă complet! Fanii au rămas uimiți de ținuta îndrăzneață
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Zi libere în plus pentru românia. Două minivacanțe la final de an
Redactia.ro
Unde au evadat Medana și Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță? „Urmărește divorțul nostru, dar o invit să ne care bagajele”
Click.ro
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a zguduit societatea rusă acum un deceniu
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Anca Țurcașiu, în lacrimi la Asia Express. A fost nevoie de intervenția medicului
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Am mai pierdut o stea. Cea mai iubită actriță a țării s-a dus la îngeri. Adio, dragă doamnă!
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
VLADIMIR PUTIN, UMILIT! Șoc TOTAL în RUSIA! Nimeni nu se AȘTEPTA
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
„M-ai înșelat vreodată?” Cornel de la Insula Iubirii a răspuns la cea mai incomodă întrebare. Ce spune testul poligraf
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro