Dacă îți plac florile, mai ales în grădină, și te gândești să adăugi niște crini în acest sezon, dar nu ești sigur de unde să începi. Crinii sunt o floare de grădină preferată de mulți, dar, deși cu florile lor frumoase și aromele lor parfumate, este important să știm ce îngrășământ se pune la crinii din grădină. În acest articol, îți prezentăm tot ce trebuie să știi despre cultivarea crinilor, despre ce îngrășământ se pune la crinii din grădină, și inclusiv despre nevoile lor de întreținere și îngrijire. De fapt, este secretul celor mai talentați grădinari.
Crinii sunt o bucurie pentru simțuri atunci când înfloresc la mijlocul sau la sfârșitul verii. Aceste minunății sunt apreciate pentru florile lor spectaculoase și colorate, pentru statura verticală și pentru mirosurile complexe. Treci pe lângă un grup de aceste frumuseți exotice la o plimbare prin parc și cu siguranță te vor atrage atenția. Plantează un grup din aceste flori frumoase în propria curte, iar vecinii te vor invada pentru a-ți cere sfaturi de grădinărit.
Vezi și: Ce presari peste trandafiri în mai pentru a scăpa de omizi și păianjeni. Așa vor înflori toată vara
Dar adevărul este că, în ciuda faptului că au personalități unice și supradimensionate, crinii sunt de fapt destul de ușor de cultivat. Explorează diferențele dintre cele nouă categorii horticole ale grupului de plante înainte de a face selecțiile și vei fi în avantaj.
În primul rând, trebuie spus că genul Lilium include aproximativ 100 de specii de plante perene cu flori, cu înălțimi cuprinse între 60 și 182 cm. Florile sale caracteristice sunt disponibile în aproape toate culorile imaginabile, inclusiv roșu, galben, roz, portocaliu și alb, și au șase petale înguste și reflexive. Florile pot fi în formă de bol, trompetă sau clopot și au dimensiuni cuprinse între 5 și 10 centimetri.
Tulpinile de crin sunt singulare și prezintă frunze înguste, cu curele, dispuse în formă de vârtej de jos în sus. Cele mai multe specii sunt rezistente în zonele 3-9, dar unele soiuri de crin sunt mai sensibile la temperaturi extrem de calde și/sau reci.
Vezi și: De ce nu înflorește orhideea ta din ghiveci. Ce sfaturi îți oferă experții în grădinărit
Un crin adevărat crește dintr-un bulb galben sau alb solzos și poate supraviețui iernilor reci în pământ. Bulbii nu au nevoie de o latență completă pentru a se dezvolta și vor înflori în mod fiabil timp de mulți ani de acum încolo. Florile de crin sunt adesea confundate cu crinul de zi sau cu amaryllis, care au profiluri similare, dar care sunt de fapt membri ai unui alt gen. Frunzișul acestor grupuri va fi mai mare și mai lung, cu obiceiuri asemănătoare cu cele ale fântânii, mai degrabă decât cu cele ale razei.
Unul din secretele celor mai talentați grădinari este că, odată ce crinii sunt plantați cum trebuie și întreținuți, vor reproduce în mod natural noi puieți sub pământ, ceea ce înseamnă că vei avea mai mulți, fie că-ți place sau nu.
De asemenea, ei produc bulbi pe axilele frunzelor care pot fi hrăniți în plante mature, solzi de bulbi care pot fi împinși să se reproducă și semințe care pot fi recoltate pentru a fi semănate direct. Să ne uităm la cele cinci modalități principale de a înmulți crinii.
Vezi și:De ce ar trebui să pui miere în pământul florilor. Trucul este chiar genial
Un alt secret este să fie lăsați să se descurce singuri, astfel crinii vor produce bulbi de compensare din care vor crește noi crini. După plantarea inițială a unui singur crin, vei vedea probabil că în sezoanele următoare vor apărea 2 sau 3 crini noi. Acesta este procesul de autodiviziune al plantei. Dar pentru a avea flori spectaculoase și pline de rod este important și ce îngrășământ se pune la crinii din grădină. Așa că, hai să vedem despre ce este vorba.
Crinii sunt ușor de cultivat, dar au nevoie de un drenaj bun. Asigurați-vă că recipientul pe care l-ați ales are găuri de drenaj prin care apa să curgă liber. Puteți, de asemenea, să vi le confecționați singuri cu ajutorul unui burghiu sau cu ajutorul unui pistol de lipit la cald, dacă folosiți ghivece de plastic.
Experții spun că, în principiu, crinii crescuți într-un sol de calitate nu necesită hrănire suplimentară, dar pot beneficia de o aplicare timpurie a unui îngrășământ cu conținut ridicat de potasiu. recomandarea acestora este de a se folosi un raport NPK de 5-10-5 pentru a încuraja rădăcinile puternice și înflorirea fără a stimula creșterea agresivă a frunzelor și a tulpinilor.
Procesul va trebui repetat o dată pe lună, dacă este necesar, până la finalizarea înfloririi, urmând instrucțiunile de aplicare ale producătorului. Dacă se preferă un regim de hrănire organică, la începutul primăverii se pot introduce în sol granule de făină de pește sau de oase, în proporție de 2,5 kg la 100 de metri pătrați. La fiecare 6 săptămâni, dați-le un nou impuls cu un îngrășământ lichid organic de alge sau lucernă. Repetați fertilizatorul cu eliberare lentă anual, primăvara, aplicând și udând chiar în momentul în care răsar mugurii.
Deoarece crinilor le plac rădăcinile răcoroase sub pământ și tulpinile însorite deasupra solului, este important să le păstrăm acoperite cu un strat de material organic de 2-3 centimetri. Amestecul de lemn de esență tare, paie de pin, fân sau chiar frunze îngrămădite va ajuta la evitarea supraîncălzirii bulbilor vara și a înghețului iarna.