Bacalaureatul în România este un examen național de absolvire a liceului, fără de care nu poți să fii admis în învățământul superior. Acesta este organizat de Ministerul Educației și Cercetării și se susține de către elevii care finalizează învățământul liceal. Potrivit metodologiei, elevii trebuie să aibă anumite rezultate, pentru a promova acest examen. Iată ce note trebuie să iei la BAC 2023 ca să treci, precum și care este media minimă.
Examenul de Bacalaureat constă într-o serie de probe care testează cunoștințele și competențele elevilor în mai multe domenii de studiu, inclusiv limba română, limba străină, matematică și alte materii specifice în funcție de profilul de studiu urmat de elev.
Proba scrisă la limba și literatura română este de obicei prima probă și este urmată de probele la celelalte discipline. Înaintea probelor scrise, au loc probele orale, care pot include discuții libere pe anumite subiecte. Noutatea de anul acesta constă în faptul că din cauza grevei pe care au susținut-o cadrele didactice la finalul acestui an școlar, nu se vor mai susține probele orale ale examenului de Bacalaureat. Acestea se vor echivala cu mediile obținute de elevi la disciplinele respective, pe parcursul liceului.
Rezultatele examenului de Bacalaureat sunt exprimate prin note de la 1 la 10, iar media finală nu poate fi calculată, dacă un elev nu se prezintă la una sau mai multe probe.î. Pentru a promova Bacalaureatul și a obține o diplomă de absolvire a liceului, elevii trebuie să îndeplinească trei criterii:
Informații detaliate privind structura, conținutul și calendarul examenului de Bacalaureat pot fi găsite pe site-ul oficial al Ministerului Educației și Cercetării sau prin contactarea directă a instituției de învățământ la care elevul este înscris.
Există trei probe scrise obligatorii pentru toți elevii, printre acestea se numără și probele specifice fiecărei filiere sau profil ales. Proba de Limba și literatura română este obligatorie și are două variante: proba scrisă și proba orală. De asemenea, există probe obligatorii la o limbă străină internațională (probabil limba engleză sau limba franceză, în funcție de profilul ales). Aceste probe pot fi atât scrise, cât și orale.
Va exista o examinare scrisă „competențe de bază complementare” care completează profilul de absolvent. Aceasta înseamnă că elevii care finalizează profilul Uman vor susține examenul la „competențe de bază de matematică”, în timp ce elevii care finalizează profilul real vor susține examenul la „competențe de bază de socio-uman”. Este important să consulți broșura oficială a Bacalaureatului și să verifici informațiile actualizate în privința programei și cerințelor pentru examenul de Bacalaureat 2023 în România.
Media examenului de Bacalaureat 2023 se calculează ca medie aritmetică a tuturor notelor obținute la BAC. Media rezultată va fi afișată cu două zecimale și fără rotunjire. Această medie reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat 2023.
Vezi și Meserii fără BAC. Ce joburi poți practica dacă nu ai luat examenul de Bacalaureat
Media de bacalaureat este un factor crucial de luat în considerare, deoarece poate avea un impact semnificativ asupra admiterii la facultate. Unele facultăți se bazează la admitere doar pe media de la Bacalaureat, în timp ce altele atribuie o pondere de aproximativ 50% din nota de la BAC, la admitere.