Vacanțele frecvente și investițiile făcute de Regele Charles al III-lea au pus pus un mic colț al României pe harta lumii. Au trecut mai bine de două decenii de la prima sa vizită pe meleagurile noastre, monarhul fiind fascinat de cultura și istoria țării noastre.
O femeie a fost cea care i-a fost și îi este și în prezent alături la fiecare vizită. Suveranul a ajuns în Viscri, pentru întâia oară, în anul 1998. În 2006, își cumpăra prima locuință în sat, o casă de un albastru fabulos, celebră în rândul localnicilor, folosită inițial ca reședință princiară, dar transformată, în cele din urmă, într-un muzeu dedicat botanicii, o altă pasiune a Regelui.
Caroline Fernolend, președintele Trustului Mihai Eminescu, i-a fost alături monarhului la fiecare pas. De origine săsească, ea se numără printre cei care au luptat pentru dezvoltarea satului Viscri.
Cei doi s-au întâlnit de nenumărate ori, femeia fiind coordonatorul fundației „Mihai Eminescu Trust”, un program de conservare a patrimoniului cultural din mai multe sate transilvănene, o organizație pentru care Regele a devenit păstor spiritual.
„Majestatea Sa Regele nu a stat aici de câțiva ani, dar a lăsat multe urme”, a declarat pentru AFP Caroline Fernolend, președintele Trustului Mihai Eminescu.
Bucurându-se de sprijinul Regelui, fundația coordonată de Fernolend a fost implicată în lucrările de renovare a multor proprietăți din Transilvania cu metode și materiale tradiționale pentru păstrarea patrimoniului.
„De asemenea, a finanțat o stație ecologică de epurare a apelor uzate pe bază de stuf și un nou sistem de canalizare a apei pentru sat, fără a-i face publicitate”, a povestit Caroline Fernolend.
Te-ar putea interesa și: Care ar fi adevăratul motiv pentru care Regele Charles vine în România. Detaliul care a ieşit acum la iveală
La începutul lunii iunie, Regele Charles al III-lea a făcut o vizită privată în România. La Palatul Cotroceni, monarhul a declarat că a ajuns să ne iubească țara.
„Au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această ţară remarcabilă şi când am venit aici am simţit o legătură profundă cu România.
Tatăl meu a fost vărul regelui Mihai şi aveam amintiri din copilăria comună petrecută aici şi pot să spun că întotdeauna m-am simţit acasă în România.
Am avut astfel posibilitatea de a fi martor la prima mână a dezvoltării extraordinare care a avut loc şi care este, pot să spun, o mărturie a energiei, inovativităţii şi rezistenţei dvs. Am întâlnit şi am fost impresionat de reprezentanţii tinerei generaţii, întreprinzători, tineri care fac faţă provocărilor lumii moderne, în toate domeniile, din tehnologie, ecoturism sau protecţia mediului, în construirea de clădiri prietenoase cu mediul” a spus Regele Charles.
Te-ar putea interesa și: Ce i-a spus un român Regelui Charles. Monarhul ieşise la plimbare, însă turistul l-a surprins: „Serios? Sunt mulţumiţi?”