09 iun. 2023 | 15:33

Locul de la Marea Neagră în care a fost interzis accesul la plajă. Oamenii riscă să se îmbolnăvească

Politică Externă
Locul de la Marea Neagră în care a fost interzis accesul la plajă. Oamenii riscă să se îmbolnăvească
„Impactul asupra aprovizionării cu apă, a sistemelor de canalizare și a serviciilor de sănătate publică din regiune nu poate fi subestimat.” - OMS

Efectele războiului din Ucraina, pe lângă pierderile de vieți omenști și pagubele materiale însemnate, mai are o fațetă, posibil anticipată chiar și de oficialii OMS nu cu mult timp în urmă. Conform unor informații de ultim moment, vorbim de locul de la Marea Neagră în care a fost interzis accesul la plajă, iar oamenii riscă să se îmbolnăvească. Citește mai departe și vezi ce se întâmplă.

Ravagiile războiului pun în pericol plajele ucrainene

Ultimele evenimente desfășurate pe frontul ucrainean au dus la adevărate catastrofe, mai ales în zonele din apropierea barajului din Herson, apele revărsate de aici, în urma aruncării acestuia în aer, inunând majoritatea localităților. Inundațiile au produs pagube materiale importante, mai ales în zonele unde se află mari depozite de îngrășăminte și produse chimice, multe dintre ele folosite în agricultură, dar și după inundarea depzitelor de combustibili.

Vezi și: Ultima oră! Rusia bombardează o conductă de amoniac esențială pentru Ucraina. Ce pericole uriașe pot genera atacurile comandate de Vladimir Putin

În aceeași măsură există riscuri mari legate de centrala nucleară din zonă, având în vedere că apa necesară răcirii aesteia nu mai ajunge, iar nivelul a scăzut sub 12 cm. În acest context, OMS a tras un mare semnal de alarmă, ca urmare a situației, declarând că există potențiale riscuri de declanșarea unei epidemii de holeră, mai ales în zona Odesa, unde de altfel să află și plaja de pe litoralul ucrainean.

Locul de la Marea Neagră în care a fost interzis accesul la plajă

Ca urmare a situației și a riscurilor majore, autoritățile de aici au emis un ordin prin care li se interzice localnicilor să mai folosească plajele de pe litoralul ucrainean, tocmai datorită riscurilor ridicate. Același ordin se referă și la interdicția de a intra în apa mării în zona Odesa, mai ales în această perioadă, când lucrurile au o evoluție neașteptată.

La câteva ore după ce barajul Kakhovka din Ucraina a fost distrus, provocând inundații pe scară largă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că holera și alte boli transmise prin apă reprezintă un risc, în timp ce agenția umanitară „CARE” a avertizat în legătură cu exploziile de mine terestre.

Vezi și: Volodimir Zelenski, informații zguduitoare privind descoperirile făcute în Herson. Ce a putut lăsa armata rusă în urma ei

Barajul Kakhovka este situat pe râul Dnipro, în orașul Nova Kakhovka, în regiunea Kherson din Ucraina. Trupele rusești ocupă malul stâng al râului, în timp ce malul drept se află sub control ucrainean.

Zidul barajului s-a prăbușit marți dimineața devreme, ceea ce a dus la inundarea a zeci de sate și a unor părți din Herson, precum și la distrugerea totală a centralei hidroelectrice care asigura energia electrică în regiune.

Deși nu se cunoaște cauza exactă a prăbușirii, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru distrugere, în timp ce unii speculează că barajul ar fi putut fi slăbit în urma unor atacuri anterioare. Cu toate acestea, grupul norvegian de monitorizare seismică Norsar a înregistrat o activitate seismică în noaptea prăbușirii peretelui barajului, ceea ce indică faptul că a avut loc o explozie la baraj.

De la prăbușirea barajului, mii de oameni au fost evacuați de pe ambele maluri ale râului, iar zeci de mii de hectare de teren agricol au fost inundate. Autoritățile nu au anunțat încă un bilanț oficial al morților în urma prăbușirii barajului.

„Impactul asupra aprovizionării cu apă, a sistemelor de canalizare și a serviciilor de sănătate publică din regiune nu poate fi subestimat. Informațiile exacte și amploarea exactă a impactului nu au fost încă văzute, deoarece apa continuă să vină în aval.

Cifrele din acest moment arată că, inițial, 16.000 de persoane au fost imediat expuse riscului de inundații, pe malurile râului. Mii de oameni au fost evacuați”, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Vezi și: Planul malefic al lui Vladimir Putin în război. Ce pregătește liderul de la Kremlin

Ministerul ucrainean al Sănătății a avertizat, de asemenea, cu privire la contaminarea apei, cauzată de moartea a mii de pești în apele puțin adânci.

Minele terestre și petrolul, un alt pericol devastator

Între timp, Fabrice Martin, directorul de țară al organizației umanitare „CARE Ucraina”, a avertizat că „zona în care se afla barajul Kakhovka este plină de mine antipersonal, care plutesc acum în apă și reprezintă un risc uriaș”

„Suntem foarte îngrijorați de consecințele catastrofale pe care această explozie le-ar putea avea asupra mediului. Cel puțin 150 de tone de petrol au fost deversate în râul Dnipro, existând riscul de scurgeri suplimentare de peste 300 de tone.

Acest lucru ar putea duce la dispariția Parcului Național Natural Nyzhniodniprovskyi, care reprezintă peste 80 000 de hectare de teren protejat.”, spune Fabrice Martin, directorul de țară al organizației umanitare „CARE Ucraina”.

Vezi și: Vladimir Putin, la capătul puterilor? Ce se întâmplă cu liderul rus în aceste momente, poate fi finalul său

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a acuzat soldații ruși că au tras asupra salvatorilor care încercau să evacueze civilii afectați de inundații. Barajul furnizează, de asemenea, apă de răcire centralei nucleare din Zaporizhzhia, aflată la aproximativ 160 de kilometri distanță. Centrala se află în prezent sub controlul Rusiei, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că nu există niciun pericol imediat pentru centrală și că monitorizează situația.

Inundațiile au sporit riscul de boli transmise prin apă și de insecuritate alimentară din cauza distrugerii terenurilor agricole. Ministerul ucrainean al Agriculturii a avertizat asupra impactului masiv asupra agriculturii, afirmând că 94% din sistemele de irigații din provincia Kherson, aproape 75% din Zaporizhzhia și aproximativ 30% din Dnipropetrovsk au rămas fără sursă de apă, potrivit USA Today.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro