Postul Sfinților Petru și Pavel este unul dintre cele mai importante de an și este respectat cu strictețe de mulți creștini. Acesta mai este denumit și Postul Sânpetrului, iar durata lui poate varia de la an la an. Aflați în rândurile următoare când începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2023.
La începutul verii, creștinii trebuie să respecte unul dintre cele mai importante posturi. Anul acesta, postul se va ține timp de două săptămâni și jumătate. Durata acestuia este diferit în fiecare an, în funcție de data Sfintelor Paști.
Postul Sfinților Petru și Pavel 2023 începe pe data de 12 iunie și se termină pe 29 iunie. Postul este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde diferite acte mai importante.
De regulă, acest post începe în lunea după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh. El nu are o dată fixă, deoarece începutul este în funcție de data variabilă a Sfintelor Paști.
De asemenea, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel mai era numit în vechime și Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli.
Citește și: Ce nu ai voie să faci în biserică. Este interzis să procedezi aşa după începerea slujbei
În cursul zilelor de luni, miercuri și vineri, în Postul Sfinților Petru și Pavel se consumă hrană fără ulei, iar marți și joi este dezlegare la hrană gătită cu untdelemn. Pește se mănâncă doar sâmbăta și duminica. De asemenea, va fi dezlegare la pește pe 24 iunie, atunci când se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Totodată, dezlegare la pește va fi luni, marți și joi, însă doar dacă în aceste zile este o sărbătoare cu cruce neagră în calendar. Dacă o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri, este dezlegare la vin și untdelemn. Iată zilele cu dezlegare la vin, pește și untdelemn:
Citește și: Postul Sfinților Petru și Pavel 2022. Ce nu ai voie să faci în această perioadă
„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o.Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.
Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.
Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.
La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin
Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin.
Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.
Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin!”.