03 iun. 2023 | 18:05

O nouă monedă apare în România. Cum arată şi ce valoare are

News
O nouă monedă apare în România. Cum arată şi ce valoare are
Noua monedă lansată de BNR

Banca Națională a României a anunțat că au fost lansate în circuitul numismatic o monedă de aur și una de argint. Ce valoare au cele două și care este semnificația lansării, aflați în rândurile următoare.

Noua monedă care apare în România

Reprezentanții BNR au anunțat că s-au lansat două monede, una de aur și una de argint. Lansarea în circuitul numismatic are tema „175 de ani de la Revoluția din 1848”. Lansarea a fost realizată prin intermediul sucursalelor regionale ale BNR, mai exact București, Cluj, Dolj, Constanța, Iași și Timiș.

”În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 29 mai 2023, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur și o monedă din argint cu tema 175 de ani de la Revoluția Română din 1848”, se arată în comunicatul BNR.

Pe moneda de aur se află monumentul Eroilor Pompieri din București, stema țării și inscripția „ROMANIA” în arc de cerc. Totodată, sun trecute valoarea nominală și anul în care a fost emisă moneda.

Reversul comun al monedelor din aur şi argint prezintă portretele şi numele revoluţionarilor paşoptişti Avram Iancu, Nicolae Bălcescu şi Mihail Kogălniceanu şi inscripţiile „REVOLUTIA ROMANA” şi „1848”.

Citește și: Avertismentul BNR pentru toți românii cu cont în bancă: așa îți dispar economiile de pe card

De asemenea, monedele de aur și de argint vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limba română, franceză și engleză. Pe certificatele de autenticitate se vor regăsi semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Ce valoare are moneda de aur

Moneda de aur are un tiraj maxim de 1.000 de piese, iar cea de argint un tiraj maxim de 5.000 de piese. Cei care doresc să achiziționeze moneda de aur vor trebuie să plătească suma de 3.100 de lei. Pe de cealaltă parte, moneda de argint costă 490 de lei.

În momentul achiziționării se oferă broșura de prezentare și certificatul de autenticitate cu semnăturile guvernatorului BNR și casierului central. De asemenea, în luna decembrie a anului trecut, BNR a lansat o monedă de aur cu tema „Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale”.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 19 decembrie 2022, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale”, precizează BNR pe site-ul său.

Citește și: Bancnota care se vinde cu mii de lei pe internet. E din România, faci bani frumoşi la început de vară dacă o ai

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Animalul rar care trăiește doar în România. E considerat un miracol al naturii și face parte dintr-o specie preistorică
Click.ro
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Încă un milionar român ajunge la azil. În trecut a ucis un tânăr
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Statul verifică banii românilor. Vei primi notificare dacă ai peste această sumă în cont
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
CÂȚI ANI de MUNCĂ ÎȚI TREBUIE! PENTRU o PENSIE DECENTĂ
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce părere are Bianca Drăgușanu despre Selina, iubita lui Victor Slav. Cum se înțeleg cele două: „Nu are de ce să-mi fie frică”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro