Agricultura este unul dintre domeniile în care există întotdeauna opțiuni privind forța de muncă, însă oamenii nu doresc să facă eforturi fizice decât dacă sunt plătiți pe măsură. S-a aflat câți bani câștigă un angajat cu ziua în irigații. Mesajul unui fermier care a anunțat că este în căutare de personal sezonier: „Oamenii știu cât valorează munca lor”.
Irigațiile în culturi presupun nu doar investiții mari în echipamente și utilaje, ci și forță de muncă. Agricultura este unul dintre domeniile în care există opțiuni privind forța de muncă, însă oamenii nu doresc să presteze astfel de activități decât dacă sunt răsplătiți corespunzător din punct de vedere financiar.
Un zilier la irigații poate câștiga și 200 de lei pe zi, masa de prânz fiind asigurată de fermier. Aceasta este oferta pe care a lansat-o un fermier din județul Ialomița, care este în căutare de oameni la muncă. Adrian Tîrpe, pe numele său, spune că pretențiile financiar sunt din ce în ce mai mari.
„Angajez zilieri pentru irigat! 200 de lei pe zi, plus masă de prânz!”, este anunțul fermierului Adrian Tîrpe.
Bărbatul spune că, în ciuda faptului că persoanele care se angajează nu trebuie să aibă vreo specializare, forța de muncă este tot mai rară în regiune. Nu pentru că nu ar fi opțiuni, ci pentru că pretențiile financiare sunt mari. Oamenii cer sume frumoase pentru munca pe care o prestează, iar fermierul le dă dreptate.
„În agricultură se lucrează de la 7 dimineața până la 7 seara, până apune Soarele. Eu ofer 200 de lei pe zi, plus o masă la prânz, dar dacă e să stăm să calculăm pe oră sau pe cât au stat în câmp, că nu poți munci 12 ore pe zi și se muncește în condiții grele, mergi prin noroi, prin apă, este prețul corect, să zic așa. Este salariul pentru care oamenii vin la muncă.
Dacă nu plătești oamenii corespunzător, nu ai constanță, nu te poți baza pe ei, astfel că eu prefer să muncesc cot la cot cu ei, dar să știu pe cine mă bazez. Un om singur nu poate munci, sunt defecțiuni, trebuie supravegheat sistemul, cade curentul, scade nivelul la apă în canal… Trebuie să ai om acolo să anunțe ca să putem repara cât mai repede.
Cine nu irigă nu știe ce înseamnă agricultura cu adevărat. Există forță de muncă, dar oamenii vin doar dacă-i plătești bine. Oamenii știu cât valorează munca lor. Un operator de utilaj agricol, tractorist, în extra-campanie trebuie să ia cel puțin 3.000 de lei, iar când se muncește foarte mult, cel puțin 5.000 de lei salariul net”, a apreciat fermierul ialomițean pentru AgroIntel.ro.