12 iun. 2023 | 19:00

Cine a compus melodia Mulți ani trăiască. De ce ne sărbătorim zilele de naștere, cum a apărut acest obicei, de fapt

Diverse
Cine a compus melodia Mulți ani trăiască. De ce ne sărbătorim zilele de naștere, cum a apărut acest obicei, de fapt
Cine a compus melodia Mulți ani trăiască

Auzim la fiecare aniversare melodia Mulți ani trăiască, dar puțini știu de unde a luat naștere această piesă. De cele mai multe ori, ‘Mulți ani trăiască’ reprezintă sunetul de fundal atunci când mult așteptatul tort este adus pentru cel sărbătorit. În materialul următor, vă arătăm cine a compus melodia Mulți ani trăiască. Veți fi uimiți!

Cine este autorul melodiei Mulți ani trăiască

Nu există nicio aniversare fără melodia celebră Mulți ani trăiască. Orice român a fredonat-o sau a ascultat-o vreodată la o zi de naștere. De regulă, această piesă răsună din boxe atunci când este adus tortul. Însă, v-ați întrebat cine este autorul versurilor şi, deopotrivă, compozitorul liniei melodice?

Ei bine, este nimeni altul decât compozitorul român Alexandru Podoleanu. Pe lângă melodia Mulți ani trăiască, acesta a lăsat în urma sa mai multe cântece scurte, extrem de cunoscute. Printre acestea putem aminti colindele Bună dimineața la Moș Ajun” și „Florile dalbe”.

Alexandru Podoleanu s-a născut în august 1846, la Podoleni, județul Neamț, și a murit în anul 1907. Fiind pasionat de muzica bisericească, a studiat prima dată la Școala de cântări bisericești aflată la Mănăstirea Neamț. Apoi a urmat cursurile Conservatorul de Muzică, unde a studiat sub oblăduirea profesorului și muzicianului Eduard Wachmann.

De asemenea, Alexandru Podoleanu este cunoscut drept o personalitate a muzicii religioase corale, aflându-se de altfel printre primii compozitori ai acestui gen muzical.

Ani buni a predat și la Liceul „Sfântul Sava” din București și a fost primul dirijor al dirijor al corului de la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală au intrat în repertoriul tradițional și oficial al Bisericii Ortodoxe Române, precum „Doamne miluiește”, „Crucii tale”, „Hristos a Înviat”, „Imnul arhieresc” sau „Veșnica pomenire”.

Citește și: Cândva îl ştia toată România, acum a luat calea bisericii. Ce s-a ales de Fernando de la Caransebeş

De ce ne sărbătorim zilele de naștere

Se speculează că una dintre cele mai vechi celebrări ale unei zile de naștere datează din anul 3000 I.Hr. Este vorba despre o înregistrare biblică a unui faraon egiptean. Atunci, acesta a organizat un ospăț mare pentru oficialii săi, iar ziua lui de naștere e probabil să fi fost, de fapt, data încoronării sale.

Totodată, petreceri erau și în perioada Romei antice si Greciei antice. Romanii și grecii foloseau calendarele pentru a organiza festivaluri pentru zeii lor. Cu această ocazie, ei ofereau cadouri și petreceau de zor.

De asemenea, anumite tradiții ale zilelor de naștere au fost împrumutate din alte culturi. De exemplu, tortul era folosit de greci la festivaluri. Se spune că făceau prăjituri sacre, pe care le ofereau drept ofrande.

Suflatul în lumânări este, de altfel, tot un obicei împrumutat din Grecia antică. Una dintre zeițele onorate printr-un festival grandios a fost Artemis, zeița elenă a vânătorii. Grecii aduceau prăjituri dulci, luminate de lumânări aprinse, pentru a străluci asemeni Lunii.

Parteneri
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și prezentatori din România
Redactia.ro
Salată de conopidă, rețeta care a făcut furori pe internet. E delicioasă și se prepară în doar câteva minute
Click.ro
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Maria Ciobanu, la răscruce. A trecut prin momente crâncene
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
Ora de iarnă 2024. Nu se mai dă ceasul înapoi? Ora de vară va fi utilizată permanent
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Se dau 25.000 de LEI PENSIE LUNARĂ pentru români! EXISTĂ o CONDIȚIE
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: „Fără trofeu, dar câștigători!”
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro