Atunci când vine vorba de îngrijirea gazonului, grădinarii se ocupă, cu mare simț de răspundere, de aspectul curții casei lor. De aceea, este important să știi ce trebuie să faci pentru a-ți proteja gazonul de dăunători. Cum ții insectele departe de iarbă.
Cei mai mari dușmani ai peluzelor sunt, fără îndoială, coropișnițele. Aceste insecte atacă gazonul, având un corp cilindric, de culoare maroniu-roșiatică cu o lungime între 3 și 5 centimetri.
Membrele anterioare sunt asemănătoare unor lopățele, insecta având două seturi de aripi care le ajută să parcurgă distanțe mari.
Gângăniile respective se hrănesc cu rădăcinile leguminoaselor, râme, insecte mai mici și, bineînțeles, firele de iarbă, motiv pentru care trebuie să te asiguri că le vei ține departe de gazonul tău.
Activitatea coropișniței este de a săpa tunele subterane lungi, iar în acest proces deranjează rădăcinile plantei producând astfel moartea firelor de iarbă.
Ce trebuie să faci ca să eviți un mic dezastru? Ei bine, experții în grădinărit susțin să depistezi, în primul rând, dacă ai de-a face cu o invazie de coropișnițe. Cel mai indicat este să te uiți după zone de gazon mort, lângă care se vor observa mici movile de pământ.
Citește și Cu ce poți înlocui gazonul din curte. Plantele care aduc o bucățică din Rai la tine acasă
Tot ce trebuie să faci este să prepari o soluție naturală care va elimina dăunătorii în doi timpi și trei mișcări. Amestecă 1 lingură de detergent de vase într-un vas în care ai turnat 4 litri de apă.
Soluția rezultată se toarnă în câteva sticle cu atomizator. Mai departe, tot ce rămâne de făcut este să pulverizezi remediul peste zonele afectate cu iarbă uscată. Dacă vor exista nimfe de coropișnițe sau adulți, acestea vor ieși la suprafață, în doar câteva minute.
„Înainte de orice aplicare cu insecticid, ai grijă să te protejezi împotriva substanțelor chimice pe care urmează să le folosești și să te asiguri că până își va face insecticidul efectul nu vor călca pe gazon alte persoane, copii sau animale.
Cum coropișnițele sunt insecte nocturne este recomandat să începi tratamentul spre sfârșitul zilei. Pentru rezultate mai bune, irigă peluza înainte să dai cu insecticid pentru că acest proces va aduce coropișnițele mai aproape de suprafață.”, notează cei de la gradinarul.ro.
Citește și În cât timp răsare gazonul. Trucul isteț ca să crească rapid și frumos. Toți vecinii te vor invidia