15 mai 2023 | 14:08

Republica Moldova, umilință supremă pentru Rusia. Decizia radicală anunțată chiar astăzi va fi o lovitură grea pentru Putin

Știri generale
Republica Moldova, umilință supremă pentru Rusia. Decizia radicală anunțată chiar astăzi va fi o lovitură grea pentru Putin
Maia Sandu și Vladimir Putin

În urmă cu puțin timp, președintele Parlamentului din Republica Moldova a făcut un anunț care ar putea deranja multe țări, printre care și Rusia. Astfel, Igor Grosu a anunțat retragerea țării din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente din motive bine analizate și asumate. În urma deciziei țării, au apărut și primele acuazii la adresa conducerii.

Republica Moldova, nemulțumită de eficiența CSI

În cadrul unei conferințe de presă, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunţat astăzi că Republica Moldova a decis să se retragă din Adunarea Interparlamentară a CSI, fiind depusă totodată procedura de retragere a țării din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.

În urma anunțului făcut de Igor Grosu, șeful Comitetului Internațional al Consiliului Federației a declarat pentru agenția rusească de presă Ria Novosti că această decizie reprezintă, de fapt, un joc politic al conducerii actuale a Republicii Moldova, prin care țara dorește să-i „jure credință Occidentului”. Acesta a ținut să sublinieze că declarațiile făcute de oficialii moldoveni nu vor fi luate în serios.

„Ei fac un joc politic sub numele condiționat: „Voi jura credință Occidentului”, actuala conducere a Moldovei. Acolo se fac o mulțime de declarații, ne vom baza pe faptul că nu se vor lua decizii serioase în interviuri și declarații”, a declarat Grigori Karasin pentru RIA Novosti.

Motivul pentru care Republica Moldova a luat această decizie radicală

Anunțul făcut astăzi de președintele Parlamentului a fost făcut după mai multe consultări cu președintele țării, cu cetățenii și cu reprezentanții Guvernului. Astfel, după ample discuții au fost conturate mai multe concluzii, din nefericire, triste pentru siguranța țării.

În primul rând și cel mai important este faptul că participarea în CSI alături de țări precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan, nu i-au adus siguranță pe niciun plan important, nici militar și nici economic.

„Nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase în cele mai complicate vremuri – embargoul la vin, embargoul la produse agroalimentare.

Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantaj energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova.  Aflarea în CSI nu a apărat țările-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane” , a menționat Igor Grosu rând pe rând.

La final, acesta a ținut să precizeze că un alt motiv important al retragerii se datorează războiului izbucnit în Ucraina de către o țară fondatoare asupra altei țări cu același statul, ceea ce distruge ideea unei „comunități”.

„După ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate” , a transmis Igor Grosu.

Parteneri
Mesajul Danielei Iliescu pentru Iancu Sterp stârnește controverse. Absența de la cununie, în centrul discuțiilor
Redactia.ro
Cele două fructe pe care trebuie să le pui în butoi când faci varză murată. Secretul gospodinelor din Bucovina
Click.ro
Prima reacție a Rusiei după referendumul din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin
Digi24
Loredana Groza, SENZUALĂ în pat! Imaginile PROVOCATOARE au ajuns pe Internet
Vocea.biz
Cum s-a îmbrăcat Dana Budeanu la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. PRIMELE IMAGINI / FOTO
Unica.ro
Toată Planeta îl plânge. A murit idolul
EVZ.ro
Ce a pățit o româncă în aeroport, în China! A rămas uimită când camerele de supraveghere o urmăreau peste tot
Spynews
Toată Rusia e în doliu. A fost găsit mort în curtea clădirii. S-a sinucis!
Capital.ro
Delia Budeanu a trăit drama divorțului, dar și tragedia de a rămâne văduvă. Cu Radu Budeanu a trăit iubirea sublimă, până când moartea i-a despărțit
Avantaje
Cea mai mare GREȘEALĂ la recalcularea PENSIILOR. SUTE DE MII de pensionari sunt afectați
Mediaflux
Consiliul General a aprobat referendumul în București. Când are loc și la ce întrebări trebuie să răspundă cetățenii
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Babasha se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit: „Pe partea dreaptă a feței am o hemipareză”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro