14 mai 2023 | 21:02

Alertă meteo ANM. Este cod galben în mai multe județe din România, avertisment de ultimă oră

Vremea Meteo
Alertă meteo ANM. Este cod galben în mai multe județe din România, avertisment de ultimă oră
Alertă meteo ANM

Weekendul se încheie cu o nouă alertă meteo ANM. Meteorologii au emis cod galben în mai multe județe din România. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore și care sunt zonele vizate.

Alertă meteo ANM

Duminică seara, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis noi atenționări de tip nowcasting. În următoarele ore, vor fi în vigoare mai multe alerte meteo ANM de cod galben de vânt puternic.

Printre zonele vizate se numără judeţul Timiş, localităţile: Deta, Gătaia, Ciacova, Peciu Nou, Jebel, Liebling, Jamu Mare, Denta, Sacoşu Turcesc, Banloc, Giulvăz, Tormac, Uivar, Moraviţa, Voiteg, Ghilad, Birda, Livezile, Foeni, Otelec, Pădureni, Niţchidorf, Parţa, Giera.

„Se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 55…60 km/h”, anunţă ANM.

Cod galben este și în județul Sibiu, în localitățile Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Şelimbăr, Racoviţa, Turnu Roşu, Boiţa. Aici, în următoarele ore, meteorologii anunţă intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 55-65 km/h.

Te-ar putea interesa și: Temperaturi extreme în România. Val de căldură, dar și furtuni în țară: care vor fi zonele lovite de urgie

Cod galben în mai multe județe din România

Alerta emisă de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie cuprinde și judeţul Caraş-Severin, unde „se vor semnala: intensificări temporare ale vântului care vor depăşi la rafală 60…70 km/h, iar la peste 1800 m vor fi viteze de peste 90 km/h”, anunţă ANM.

Până luni, 15 mai 2023, a fost semnalat și un risc însemnat de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș și Munții Bucegi.

„La peste 1800 m, stratul este umezit în profunzime, iar în strat temperatura este constantă şi apropiată de 0 grade Celsius (izotermie). La suprafaţă se întâlneşte un strat mai recent, instabil în primii 10-20 cm (…)

Stratul superior, umed şi instabil, poate aluneca cu uşurinţă peste crustele mai vechi, mai ales pe pantele suficient de înclinate, iar în unele cazuri pot fi antrenate şi straturile mai vechi, aflate dedesubt, avalanşele putând coborî până la altitudini mai mici de 1800 m.

Se pot astfel declanşa spontan avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări slabe”, au transmis meteorologii.

Te-ar putea interesa și: Localitatea din România unde ningea pe 13 mai 2023. Peisajul este de poveste