13 mai 2023 | 12:40

Ce a vorbit Putin la telefon cu liderul din Africa de Sud. Rusul l-a sunat imediat

Politică Externă
Ce a vorbit Putin la telefon cu liderul din Africa de Sud. Rusul l-a sunat imediat
Ce a vorbit Putin la telefon cu liderul din Africa de Sud

Vineri, 12 mai, președintele rus Vladimir Putin a discutat cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa despre conflictul din Ucraina. Africa de Sud este unul dintre cei mai importanți aliați ai Rusiei în ceea ce privește invazia din 24 februarie 2022. Ce au pus la cale cei doi.

Ce a vorbit Putin cu omologul său din Africa de Sud

Ambasadorul SUA în Africa de Sud, Reuben Brigety, a declarat joi, 11 mai, că este convins că o navă rusă aflată sub incidența sancțiunilor americane a luat la bord arme de la baza Simon’s Town în luna decembrie a anului trecut, sugerând că transferul nu a fost în concordanță cu poziția de neutralitate a Pretoriei în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

După ce a părăsit Simon’s Town, datele de transport maritim Refinitiv au arătat că nava, „Lady R”, a navigat spre nord, spre Mozambic, petrecând între 7 și 11 ianuarie în portul Beira înainte de a continua spre Port Sudan, în Marea Roșie. Aceasta a ajuns în portul rusesc Novorossiysk de la Marea Neagră pe 16 februarie, au mai arătat datele.

Africa de Sud respinge acuzațiile SUA privind un transport de arme către Rusia

Biroul președintelui sud-african a declarat joi că o anchetă condusă de un judecător în retragere va analiza acuzația SUA. În următoarea zi, un ministru responsabil cu controlul armelor și un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe au declarat că Africa de Sud nu a aprobat nicio livrare de arme către Rusia în decembrie.

Africa de Sud este, de altfel, unul dintre cei mai importanți aliați ai Rusiei în legătură cu invazia din 2022 a Ucrainei, dar afirmă că este imparțială și s-a abținut de la votul rezoluțiilor ONU privind războiul.

Diplomații occidentali sunt alarmați de faptul că Africa de Sud a efectuat exerciții navale cu Rusia și China în acest an și de momentul ales pentru vizita ministrului rus de externe Serghei Lavrov.

Moscova nu a refuzat niciodată „calea diplomatică”

În contextul acuzațiilor venite din partea SUA, Putin l-a sunat pe liderul sud-african. Într-un scurt rezumat al convorbirii, publicat de Kremlin, cei doi „și-au exprimat intenția de a intensifica în continuare legăturile reciproc avantajoase în diverse domenii”.

Totodată, Vladimir Putin i-a spus lui Cyril Ramaphosa că Moscova nu a refuzat niciodată „calea diplomatică” pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, transmis Reuters.

Oficialii de la Kremlin au transmis, de asemenea, că președintele a sprijinit propunerea de pace a lui Ramaphosa, care implică liderii africani într-o inițiativă pentru a aduce pacea.

Citește și: Umilință publică pentru Vladimir Putin. Șeful mercenarilor Wagner a explodat de nervi, ce i-a spus liderului de la Kremlin

Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Alexandru Ciucu nu se mai ascunde. Cum e viața lui amoroasă
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Elena Udrea este devastată. Anunț din închisoare: Te iubesc cel mai mult pe lumea asta!
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Răsturnare de situație în ALEGERILE din SUA! ADEVĂRUL despre TRUMP și KAMALA
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro