Secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale a ONU a transmis că populația trebuie să se pregătească pentru dezvoltarea unui fenomen extrem de important. Acesta va lovi mai devreme decât se așteptau meteorologii și sunt așteptate temperaturi extrem de ridicate și secetă.
Specialiștii în meteorologie spun că lumea ar trebui să se pregătească pentru dezvoltarea fenomenului supranumit „El Nino”. Acesta va aduce un val de căldură dinspre Pacific și va afecta întreaga lume. Așadar, spre final de an, când în SUA și Europa ar trebui să avem temperaturi de iarnă, ne vom confrunta cu temperaturi de vară.
Fenomenul „El Nino” se va forma încă din timpul verii, iar lunile august și septembrie vor fi extre de caniculare în Europa și în SUA. Întreg continentul european va fi afectat de valul de căldură, iar țara noastră nu va fi o excepție.
De asemenea, vara aceasta, jumătatea sudică a Europei se va confrunta şi cu furtuni intense.
Fenomenul meteorologic El Nino, care este foarte probabil să se formeze anul acesta, ar putea duce temperaturile la noi recorduri. Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), se estimează că există 60% şanse ca acesta să apară până la sfârşitul lui iulie şi 80% şanse până la sfârşitul lui septembrie.
El Nino este un fenomen climatic natural, care aduce, de regulă, creşteri de temperaturi, secetă accentuată în anumite regiuni ale lumii şi ploi puternice în altele.
„Este vorba despre ape mai calde decât în mod normal, pe suprafețe mari din Pacificul tropical. Până acum, am avut o situație opusă, acolo au existat anomalii negative, anume temperaturi mai scăzute decât în mod obișnuit.
Ultimii opt ani au fost cei mai calzi, în ciuda faptului că au fost înregistrate temperaturi atât de scăzute în zona tropicală. Este vorba despre un fenomen natural, care duce la cuplarea circulației oceanice cu vânturile de deasupra suprafeței, conducând la apariția unor anomalii pozitive sau negative.
După trei ani cu anomalii negative în Pacificul tropical, sunt semne că vom avea o fază pozitivă, care va ajunge la maturitate în iarna aceasta. Totodată, sunt șanse peste 80% ca noua fază pozitivă să se declanșeze în toamnă, însă, asupra temperaturii medii globale, efectul cel mai mare va fi înregistrat anul viitor.
În Europa nu sunt semne foarte puternice. Singurele episoade severe, provocate de „El Nino”, ar putea fi prezente în a doua parte a iernii. Cu toate acestea, nu este vorba despre un semnal puternic. Fenomenul are un impact mare în Pacific, în Africa de Sud, dar și în America de Nord și de Sud”, a spus climatologul Roxana Bojariu, la Antena 3.