Te-ai gândit vreodată ce conține, de fapt, laptele UHT din comerț? Ce diferențe există între laptele UHT și cel pasteurizat normal. Cât de bun este și care este durata lui de valabilitate.
Cu siguranță ai auzit, cel puțin o dată, sau ai citit pe eticheta unei cutii de lapte inscripția de UHT și nu ai știut ce înseamnă. Ei bine, este vorba despre laptele pasteurizat la temperaturi foarte ridicate (Ultra High Temperature).
Acest tip de lapte pasteurizat, care se găsește în toate supermarketurile de tip Lidl, Auchan, Kaufland și așa mai departe se fierbe timp de 15 – 20 de secunde la o temperatură de 75°C, procedeu care elimină cea mai mare parte a microbilor.
Apoi, laptele se depozitează la frigider, unde se va menține proaspăt până la 15 zile. Față de procesul de pasteurizare simplă, prin tehnica UHT, laptele se poate păstra în cutii sigilate pentru o perioadă mai îndelungată de timp, până la 6 luni.
„Ultrapasteurizarea presupune fierberea laptelui timp de numai 2, maximum 4 secunde la aproximativ 150°C.
Ca atare, temperatura se dublează, dar timpul scade semnificativ, ceea ce înseamnă eliminarea tuturor germenilor și sterilizarea laptelui.
Producătorii susțin că timpul foarte scurt în care laptele este fiert și răcit, precum și ambalarea lui în cutii sterile, nu distruge valoarea nutritivă și calitățile laptelui.
După deschiderea unei cutii cu lapte UHT, acesta trebuie consumat în maximum 3 zile.”, notează cei de la Libertatea.
Printre principalele avantaje pe care le numărăm la procurarea laptelui pasteurizat UHT sunt următoarele: