Coca Cola este, fără îndoială, una dintre cele mai populare și consumate băuturi cargaboase din întreaga lume. Deși este răcoritoare și are un gust aparte, puțini sunt cei care știu ce întrebuințări mai poate avea această băutură. În ce se transformă cola după ce o fierbi.
Un tânăr din Spania a făcut un experiment inedit, care a devenit viral pe rețelele sociale. Băiatul a turnat o sticlă de cola într-o cratiță, după care a pus băutura pe foc timp de 25 – 30 de minute. Ce a realizat după aceea l-a lăsat fără cuvinte.
După ce tot lichidul s-a evaporat, ceea ce odată a fost o băutură răcoritoare pare să se fi transformat într-un gudron gros, negru, lipicios. Potrivit oamenilor de știință, cea mai mare parte din soluția rămasă ar reprezenta zahăr și câteva alte ingrediente.
Oficialii de la Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare au precizat că acesta este un femomen extrem de normal, care se întâmplă cu orice băutură îndulcită, deîndată ce este pusă la fiert.
„Experimentul prezentat în documentarul privind rezultatul fierberii unei băuturi carbogazoase cu aromă de cola este un procedeu fizico-chimic normal.
Prin fierberea oricărui lichid îndulcit cu zahăr, inclusiv apă îndulcită cu zahăr, ia naştere un produs de culoare brună, caramelul. Cu alte cuvinte, zahărul din conținut se caramelizează”, au spus experții.
Colorantul caramel aflat în cola, susțin specialiștii, ar fi folosit în industria alimentară într-o gamă largă de produse, inclusiv dulciuri, cipsuri, bere, gogoși, sosuri sau în unele băuturi răcoritoare:
„Colorantul caramel folosit în produsele noastre este sigur și nu prezinta nici un risc pentru sănătate.
În martie 2011, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA – European Food Safety Authority) a re-evaluat și reafirmat siguranța caramelului.
O componentă importantă a procesului de re-evaluare a constituit-o revizuirea întregii literaturi știintifice pe această temă.
Mai mult decât atât, principalele autorități de reglementare din lume consideră caramelul ca fiind sigur pentru utilizarea în alimente și băuturi.”
Probabil ai realizat și tu, până acum, că gustul băuturii este influențat de diverși factori precum expunerea la căldură, lumina soarelui, timpul de depozitare și chiar ambalajul acesteia. Există tot felul de reacții chimice care pot afecta această băutură.
Specialiștii îți recomandă să bei cola la sticlă, nu la doză, deoarece gustul va fi mult mai gustos datorită acetaldehidei cu care este impregnat lichidul.
Dozele de aluminiu conțin un polimer care absoarbe o mare parte din aroma de zahăr a sucului, lichidul ajungând să conțină și o parte din aroma de metal.