În cei 34 de ani de la Revoluție au fost vândute foarte multe obiecte care au aparținut familiei de dicatatori care au condus România până în decembrie 1989. Acum, alte zeci de obiecte ale familiei Ceaușescu vor fi scoase la licitație. Printre acestea se regăsește și teza de doctorat a Elenei Ceaușescu, de altfel aceasta fiind printre cele mai importante piese.
Mai bine de 30 de obiecte istorice ale familiei Nicolae Ceaușescu vor fi scoase la licitație săptămâna viitoare, vineri, 19 mai, într-un eveniment dedicat ultimului secol de istorie a României.
Printre obiectele scoase la vânzare se regăsesc articole vestimentare ce au aparținut lui Nicolae Ceaușescu, teza de doctorat semnată de Elena Ceaușescu, precum și afișe sau fotografii semnate de cuplul dictatorial.
Astfel, Teza de doctorat în chimie a Elenei Ceaușescu, având ca temă „Polimerizarea izoprenului” va avea un preț de pornire de 300 de euro și face parte din mica serie de 3 exemplare dactilografiate, originale, a cărei realizare era obligatorie potrivit regulamentelor în vigoare în epocă.
De asemenea, doctoratul în chimie al Elenei Ceaușescu a trezit controverse și zvonuri, înăbușite rapid de mijloacele de forță ale regimului. Pe marginea acesteia, de-a lungul timului au apărut și mai multe bancuri.
Diploma îi deschidea Elenei Ceaușescu un lung drum al unei așa-zise consacrări științifice, fiind director al Institutului de Cercetări Chimice din București, dar și membru al Academiei Române.
O piesă istorică importantă scoasă în cadrul licitației este și șapca bărbătească din bumbac, care i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu.
Prețul de pornire al accesoriului vestimentar este de 600 de euro, acesta fiind însoțit de certificatul R.A.P.P.S. eliberat la data vânzării acesteia prin licitațiile din anii 1991-1993.
De asemenea, în reședința familiei Ceaușescu s-a aflat și arborat și steagul PCR din mătase, de asemenea însoțit de certificatul R.A.P.P.S., care, în licitația din 19 mai, va avea prețul de pornire de 500 de euro.
Printre alte piese deosebite din licitație se numără și o inedită fotografie care îl ilustrează pe Nicolae Ceaușescu în mină, împingând un furgonet. Prețul de pornire al acesteia, însoțite de alte 22 de fotografii va fi de 200 200 de euro.
„Piesele care au aparținut familiei Ceaușescu, alături de alte 300 de obiecte istorice care recreează istoria României de la monarhie la comunism, pot fi vizionate în expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță până pe 19 mai”, anunță Artmark.