Tichetele de masă sunt reprezentate de beneficiile pe care le primesc angajații de la angajator. Ele sunt emise din 2022 pe suport electronic, sub formă de carduri, înainte fiind pe suport din hârtie. Valoarea acestora este de 30 de le pentru fiecare zi lucrată și se acordă tuturor angajaților care au funcția de bază la angajatorul respectiv, indiferent de norma de muncă. Iată așadar câte tichete de masă primește lunar un angajat care lucrează 4 ore sau 6 ore pe zi.
În România, tichetele de masă au fost introduse, cu 25 de ani în urmă, în anul 1998, prin Legea nr. 142/1995. Această lege a permis companiilor să ofere tichete de masă ca o formă de beneficiu fiscal pentru angajați.
În prezent, tichetele de masă sunt foarte răspândite în toată țara și sunt oferite ca recompensă, în pachetele de compensații și sunt oferite de către companii angajaților lor. Aceste tichete pot fi folosite pentru a cumpăra în magazine specializate în alimente, supermarket-uri, restaurante sau cafenele.
În funcție de legislația fiscală, valoarea maximă a tichetelor de masă pe care un angajat le poate primi într-un an fiscal este stabilită în prezent la 2.080 lei. Valoarea tichetelor de masă poate fi stabilită de angajator, dar nu poate depăși 15% din valoarea salariului brut al angajatului.
Tichetele de masă sunt și o opțiune atractivă pentru angajați, deoarece acestea nu sunt considerate venituri impozabile și nu sunt supuse impozitului pe venit. De asemenea, angajatorii pot beneficia de reduceri fiscale dacă oferă tichete de masă, ceea ce face această opțiune mai atractivă pentru companii. Tichetele de masă sunt o formă populară de beneficiu pentru angajați, oferindu-le această posibilitate de a economisi bani.
Angajații care nu au funcția de bază în cadrul firmei, pot să fie respinși de la acordarea tichetelor de masă de către angajator. Acestea se acordă tuturor angajaților care au funcția de bază la respectivul angajator, indiferent de norma de lucru pe care o au, suma aferentă pentru fiecare zi lucrată, fiind aceeași pentru toți.
Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cât și Codului muncii spun că este greșit raționamentul conform căruia, angajații care lucrează 8 ore trebuie să primească mai mult decât cei care lucrează mai puțin, indiferent că lucrează 2, 4 sau 6 ore pe zi. Potrivit acestor normative, angajații part-time au drepturi egale cu cei full-time.
Există și situații în care angajații nu primesc tichete de masă. Iată care sunt aceste situații:
Dacă se încalcă prevederile legale cu privire la acordarea tichetelor de masă, angajatorii riscă să fie sancționați contravențional. Astfel, angajatorii nu au voie să acorde aceste tichete cu valoare diferențiată, în funcție de norma de muncă pe care o are un angajat.
Dacă procedează astfel aceștia riscă 3 puncte de amendă, unde un punct are valoarea unui salariu minim brut. În acest caz amenda aplicată de către Inspecția Muncii se ridică undeva la suma de 7.650.
Compoziție foto: Iozan Carmen