Muștarul de Tecuci este una dintre mărcile preferate ale românilor atunci când vine vorba despre acest sos. Cu toate acestea, nu mulți cunosc povestea micuței fabrici din județul Galați, acolo unde sunt produse peste 100 tone de muștar. O parte dintre ele iau direct calea străinătății.
Istoria fabricii din Tecuci, județul Galați, își are începuturile în 1991, atunci când inginerul agronom Gheorghe Bostan a decis să pună bazele propriei fabrici de conserve legume. Câțiva ani mai târziu, în anul 2000, el ajungea să producă primele borcane de muștar de Tecuci.
Cu o vastă experiență în domeniul conservelor, afaceristul a reușit să găsească rețeta care i-a adus succesul. A devenit cunoscut atât în țară, cât și în străinătate, numărul comenzilor la fabrica sa crescând considerabil.
Lunar, în micuța fabrică din județul Galați sunt produse peste 100 tone de muștar, o parte din ele ajungând în Franța, Italia și Elveția.
Potrivit părintelui muștarului de Tecuci, produsul păstrează aceeași compoziție de acum 20 de ani. Astfel, un muștar de masă autentic este alcătuit din: apă, boabe de muștar (alb sau negru), sare de la salina din Tg. Ocna, condimente precum hreanul sau curcuma, oțet natural de vin și miere naturală sau zaharină, pentru persoanele cu diabet.
„Avem o fabrică mică, cu 15 angajați. Este o afacere de familie, care datorită tradiției și a gustului autentic și natural, a reușit să fie cunoscut pe plan național, dar și în afara țării.
Mai există concurență, diverși producători, care au scris pe etichetă muștar de Tecuci, însă dacă citiți eticheta veți vedea că nu sunt ingrediente naturale și nu sunt produse la Tecuci”, spune inginerul Gheorghe Bostan.
Produsul ajunge pe rafturile magazinelor din toate zonele țării, dar și în afara granițelor, în țări precum Italia, Franța și Elveția.
„Muștarul de Tecuci este un brand național și ne mândrim cu acest lucru. Avem familii de români, de exemplu în Elveția, care și-au deschis magazine și cumpără de la noi muștarul de Tecuci. În Franța am trimis ultima dată 6-7 tiruri cu muștar”, a spus Ionela Stan, economist de 20 de ani în fabrica din Tecuci, potrivit Adevărul.
Citește și: De ce să plantezi muştar în grădină. Te va scăpa de o mare problemă, vei face aşa în fiecare primăvară