03 mai 2023 | 16:09

Țara din Europa în care sunt interzise autocolantele de pe mașini. Amenzile sunt mari, atenție dacă o traversezi

Utile
Țara din Europa în care sunt interzise autocolantele de pe mașini. Amenzile sunt mari, atenție dacă o traversezi
Există și motive pur estetice aplicarea de autocolante

Toții șoferii au auzit, sau au avut pe mașina personală aplicate autocolante. Motivele pentru care unii au ales să nuanțeze geamurile mașinii variază, dar alții cred că geamurile fumurii pentru mașini arată cool, ca niște ochelari de soare. Ceea ce poate nu știu mulți, este că aceste îmbunătățiri ar putea să coste. În afară de legislația rutieră din România care interzice astfel de practici, inclusiv în Europa sunt amendate, iar într-unul din cazuri amenzile sunt și mai mari, vorbind de țara din Europa în care sunt interzise autocolantele de pe mașini.

Șoferii „cool”, mașinile personale și autocolantele

Când vorbim de aplicarea de autocolante, ne referim la colorarea geamurilor care se referă la procesul de aplicare a unei pelicule laminate subțiri pe geamul unui vehicul pentru a-l întuneca. Printre motivele pentru care unii aleg să-și monteze aceste folii se numără intimitatea sau securitatea, protecția împotriva razelor UV, inclusiv a razelor UVA, reducerea aportului solar, căldura interioară și, astfel, îmbunătățirea treptată a economiei de combustibil, precum și reducerea strălucirii solare. Bineînțeles, există și motive pur estetice pentru aplicarea de nuanțare a geamurilor auto.

Vezi și: Șoferii care nu vor mai avea voie cu folii sau vopsea pe geamuri, conform RAR. Singurele excepții permise

Dar, în multe state europene, inclusiv în România, legislația rutieră a interzis aplicarea acestor folii care pot perturba vizibilitatea în trafic. De exemplu, Codul Rutier românesc spune că „folosirea de afișe, reclame, inscripții sau atașamente pe parbriz, geamuri din spate sau laterale care îngrădesc sau obturează vizibilitatea constituie contravențieCodul Rutier specifică și faptul că întră în cadrul celei de-a patra categorii de sancțiuni, iar amenda aplicată este cuprinsă între 9 și 20 de lei, deci amenda poate varia între 1.305 de lei și 2.900 de lei.

Germania, țara din Europa în care sunt interzise autocolantele de pe mașini

Încă din 2008, în Germania există o lege care interzice orice fel de nuanțe pe mașină. Nu contează cât de închisă este nuanța. Două lucruri se pot întâmpla dacă aveți autocolante aplicate pe mațină. Primul lucru este că primiți o amendă dacă sunteți tras pe dreapta de poliție.

Vezi și: Recomandările RAR pentru montarea foliilor pe geamurile mașinii. Amenzi drastice pentru șoferii care nu respectă regulile

Iar cel de-al doilea lucru este că, dacă încerci să-ți reînmatriculezi mașina, nu-ți vor trece inspecția până când nu scoți autocolantele. Cu alte cuvinte, dacă traversați Germania, ar fi bine să nu aveți folii colorate pe geamurile din față ale vehiculelor, deoarece acestea nu sunt permise în Germania.

„Inspectorii noștri de vehicule văd acest lucru de nenumărate ori. Din nefericire, proprietarii de vehicule trebuie să îndepărteze foliile aplicate pe parbriz sau pe cele două geamuri laterale (șofer și pasagerul din față) înainte ca vehiculul lor să poată trece inspecția”, spun inspectorii germani din domeniu.

Experții germani atrag atenția că poliția germană poate trage pe dreapta vehiculele cu geamurile față fumurii, mai ales dacă vehiculul are numere de înmatriculare germane sau europene, iar amenzile depind în funcție de cât de mult autocolantele obstrucționează vizibilitatea în trafic, după cum urmază:

  • Conducerea cu vizibilitate restrânsă: 10 euro;
  • Conducerea cu farurile acoperite cu autocolante: 20 euro;
  • Periclitarea altora prin faruri acoperite: 25 euro;
  • Daune materiale cauzate de farurile acoperite: 35 euro;
  • Conducerea cu vehicul neautorizat (din cauza unui autocolant atașat): 25 euro;
  • Conducerea cu un vehicul neautorizat (din cauza unui autocolant atașat) și afectarea siguranței rutiere: 90 euro;
  • Plăcuță de înmatriculare acoperită cu autocolant: 65 euro.

„Șoferii au nevoie de o omologare pentru toate autocolantele și elementele adezive”

Conform companiilor de profil din Germania, există și excepții de la această regulă, dar „toți șoferii au nevoie de o omologare pentru toate autocolantele și elementele adezive”, spun cei de la TÜV Nord, aceștia explicând și cum ar trebui să arate aceste omologări:

  • Parbrizele trebuie să lase să treacă cel puțin 75% din lumină.
  • Toate celelalte geamuri trebuie să lase să treacă cel puțin 70% din lumină.

Vezi și: Șoferii care nu vor mai avea voie cu folii sau vopsea pe geamuri, conform RAR. Singurele excepții permise

Recomandarea specialiștilor este de a se renunța la foliile pentru ferestre, deoarece nu respectă reglementările și nici siguranța participanților la trafic.

„Chiar și foliile cu o nuanță minimă se situează adesea sub valoarea limită necesară. Adesea, acestea lasă să treacă doar aproximativ 70% din lumină. În cazul foliilor „cristaline”, valoarea este de 85%.

Nu am luat încă în considerare proporția pe care o reprezintă geamul vehiculului în transmiterea totală a luminii.”, mai spun cei de la TÜV Nord.

Așadar, mare atenție dacă decideți să traversați landul german și aveți aplicate pe mașină autocolante. Riscați să fiți opriți de poliția rutieră germană și să fiți amendați. În rest, drum întins și atenție  la trafic!

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Prețurile la energia electrică explodează. Cât va costa curentul
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
RUSIA, PREGĂTIRI de RĂZBOI ATOMIC! Au început să deschidă adăposturile
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro