Monedele și bancnotele vechi reprezintă un obiect de colecție destul de popular. Poate te afli printre persoanele care se află în posesia unor bani vechi și se întreabă unde ar putea să îi schimbe. Există bănci care se ocupă cu achiziționarea acestora. Iată așadar ce bănci cumpără bani vechi.
Persoanele care găsesc bani vechi prin casă și se întreabă ce pot face cu ei, sau cum se pot schimba sau dacă se schimbă banii vechi, trebuie să știe că nu pot merge la orice bancă pentru a face acest lucru.
Majoritatea băncilor din România nu cumpără bani vechi deoarece nu fac tranzacții cu astfel de valori. Singura bancă la care poți merge pentru a vinde bani vechi este Banca Națională a României.
BNR este singura bancă din România care cumpăra bani vechi. Iată cum poți face să vinzi banii vechi la această instituție bancară. Dacă nu ai nevoie de ani urgent, poți opta pentru a trimite într-un plic banii vechi, cheltuiala fiind suportată de către BNR. Uite care sunt sucursalele la care îi poți trimite:
Iată ce precizări mai fac cei de la BNR, în legătură cu preschimbarea banilor vechi:
“Bancnotele imprimate pe suport de polimer şi monedele metalice din vechea emisiune pot fi preschimbate pe termen nelimitat, fără taxe şi comisioane, conform reglementărilor de denominare”.
Fără a se percepe taxe sau comisioane, la BNR se pot înlocui banii foarte uzați sau cei deteriorați. Iată care sunt procedurile, după cum explică oficialii BNR.
,,Putem înlocui, tot la BNR, și banii deteriorați sau foarte uzați, fără taxe și comisioane. “Însemnele monetare prezentate se ramburseaza integral (100% din valoare), chiar dacaacestea prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condițiile în care acestea se pot identifica fără rezerve. Însemnele monetare cărora le lipsește mai mult de 40% din suprafață sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului”.
Iată ce se arată în explicațiile băncii referitor la înlocuirea banilor vechi la ghișeul special sau prin poștă:
“Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR”.
Persoanele care optează pentru schimbarea personală a banilor vechi sau uzați la ghișeele BNR sunt informați de către oficialii băncii că o pot face doar în urma unei programări pe care o fac în prealabil în intervalele orare 8.30 – 12.00, 12.30 – 14.30, sau prin email la următoarele numere de telefon și adrese de e-mail.
Există și posibilitatea de a vinde banii vechi la magazinele specializate în colecționarea acestora, care ar putea să fie interesat să cumpere astfel de valori. De asemenea, există și caz de licitații care organizează vânzări de monede și bancnote vechi, unde colecționarii pot vinde sau schimba astfel de obiecte.
Înainte să vinzi astfel de valori, este important să faci o cercetare temeinică pentru a ști exact care este valoarea acestora și să găsești cel mai bun loc de vânzare.
Compoziție foto: Iozan Carmen