Poftele alimentare pot fi intense, mai ales cele de dulce. Oricât de motivat ai fi să te menții pe drumul cel bun în ceea ce privește dieta ta, a avea voința de a evita ciocolata poate fi un adevărat test. Haide să vedem, așadar, care sunt alimentele sănătoase cu care poți să înlocuiești această „ispită” dulce.
În cele mai multe cazuri, poftele alimentare sunt mai mult psihologice decât fiziologice. Studiile care utilizează scanări cerebrale au arătat că gândul la un aliment care ne place și la care poftim activează aceleași părți ale creierului ca și substanțele care creează dependență.
Atunci când mâncăm un aliment bogat în zahăr sau în grăsimi, sau un aliment cu o textură sau o aromă satisfăcătoare, obținem o eliberare de neurotransmițători cu o senzație de plăcere. Obținem o recompensă de fiecare dată când îl mâncăm și, prin urmare, începem să poftim la el.
Ciocolată albă, ciocolată cu lapte, ciocolată neagră, nu există nicio îndoială că acest desert place tuturor. Ce ne facem însă când ajunge să ne saboteze alimentația sănătoasă și lupta cu kilogramele în plus?
Dacă ai poftă de dulce, noi venim în ajutorul tău cu alternative mai sănătoase, dar delicioase, care te vor satisface și te vor menține pe drumul cel bun pentru a-ți atinge obiectivele. Iată câteva dintre ele:
Încearcă fructele preferate
Când pofta de ciocolată bate la ușă, ea poate fi satisfăcută de un alt dulce. Și nu există o alegere mai bună decât fructele proaspete. Spre deosebire de cele mai multe dulciuri de ciocolată, fructele precum strugurii, căpșunile, afinele, bananele, portocalele, grapefruit-ul și pepenele sunt sărace în grăsimi și calorii.
Alege un iaurt
Iaurtul este un alt înlocuitor dulce și satisfăcător pentru ciocolată (ca să nu mai vorbim de o sursă bună de vitamine, minerale și probiotice vii benefice). Există multe variante disponibile, dar pentru a obține o senzație de sațietate și pentru a înăbuși pofta de cacao, alege una bogată în proteine.
Nuci
Nucile sunt alternative excelente la ciocolată, deoarece conțin atât magneziu, cât și azotul care se găsește în ciocolată. Uneori, corpul tău tânjește nu neapărat după alimentele în sine, ci mai degrabă după nutrienții din ele care îi lipsesc.
Îndrăznește cu cacao (pudră)
Pentru a reproduce aroma ciocolatei, experimentează cu pudra de cacao. Adaugă o cantitate mică din aceasta în lapte, cafea, ceai, iaurt, brânză de vaci, shake-uri și smoothie-uri. Te vei bucura de un gust de ciocolată, fără grăsimi, calorii și zahăr adăugate!
Unt de arahide organic
Nu tot untul de arahide este sănătos, majoritatea celor din comerț având mult zahăr și materiale de umplutură pentru a-l menține proaspăt și gustos pentru mai mult timp.
Optează în schimb pentru cel organic, care nu include zaharuri adăugate sau conservanți. Untul de arahide este în mod natural bogat în grăsimi sănătoase pentru inimă și poate acționa ca o sursă excelentă de proteine.
Citește și: Cum faci acasă ciocolata care nu îngrașă. Desertul este gata în doar 10 minute
Optează pentru un mix
Scapă de pofta de ciocolată cu un amestec dulce de fructe de pădure care conține fructe uscate, nuci, semințe și alte ingrediente gustoase și sănătoase.
Bea mai multă apă
Atunci când vrei să oprești pofta de zahăr, hidratarea poate face minuni. În lipsa dozei obişnuite de zahăr, corpul nu mai reușește să ajungă la acelaşi nivel al glicemiei. Ficatul stochează glucoza sub formă de glicogen, dar fără apă, ea nu poate fi eliberată, fapt pentru care apar pofta de dulce şi setea.
Citește și: Cât de multă ciocolată ai voie să consumi, de fapt. Mihaela Bilic dă un sfat vital