V-ați întrebat vreodată care sunt cele mai furate produse din supermarketuri? Chiar dacă marea majoritate nu fură, există persoane care recurg la astfel de gesturi. Potrivit statisticilor, mâncarea reprezintă 40% din furturile din magazine.
Potrivit datelor extrase din ultimul raport al companiei STC, specializată în protecția produselor puse la vânzare, cele mai furate produse sunt mezelurile, conservele și diferite băuturi alcoolice. Acestea sunt produsele care dispar cele mai des de la raft și se fură cel mai des din supermarketuri.
„Dacă am învățat ceva în ultimele decenii, este că furtul nu este inerent nimănui anume. Tinerii, adulții și bătrânii fură, indiferent de sex sau chiar de statut economic. Furturile sunt comise în mod egal între clienții obișnuiți și hoții profesioniști, deși motivația este diferită”, spune Salvador Cañones, partener-director al STC.
De cele mai multe ori, oamenii fură ceea ce nu își permit, ceea ce preferă să consume cel mai des sau ceea ce îi fac să se simtă mai bine. Potrivit datelor, furturile din supermarketuri au crescut considerabil în ultima perioadă, iar printre principalele motive se află inflația și creșterea continuă a prețurilor la alimentele de bază.
Inflația accentuată are efecte negative asupra societății românești, și nu numai. Scumpirile au dus mulți oameni în imposibilitatea de își mai cumpăra produse de bază. Prin urmare, au recurs la soluții mai puțin legale, furtul de alimente.
Potrivit statisticilor, numărul acestor incidente se află într-o continuă creștere, mai exact cu 10% mai mult față de anul trecut. Având în vedere acest lucru, multe magazine aleg să securizeze anumite produse, precum untul sau alte produse din carne.
În majoritatea cazurilor, polițiștii nu pot face mare lucru, deoarece este nevoie de multe resurse, iar prejudiciile sunt mici. De cele mai multe ori nici nu ajung în instanță. Ei numesc aceste cazuri „cercetarea furturilor de supraviețuire”.
Citește și: Sisteme antifurt la cafea și ulei în supermarket, din cauza valului de scumpiri. Unde se întâmplă asta Foto
„O bună parte din furturi nu sunt raportate, comercianții recuperează prejudiciul și nu mai raportează nimic. Unele furturi sunt descoperite mult mai târziu, pentru că oamenii (angajații magazinelor, n.r.) vizualizează camerele și deja nu mai este mare lucru de făcut. Audierilor pot fi făcute la secția de poliție sau chiar și la fața locului, dacă situația impune această procedură. După care – fiind vorba de un furt mic, de regulă – omul este lăsat în liberate. De cele mai multe ori nu există consecințe”, a declarat, la Euronews, Vitalie Josanu, președintele Sindicatului Polițiștilor „Diamantul”.