29 apr. 2023 | 15:00

Alimentul de bază care s-a scumpit cu 61%. Prețurile au luat-o razna în ultimele luni

News
Alimentul de bază care s-a scumpit cu 61%. Prețurile au luat-o razna în ultimele luni
Alimentul care s-a scumpit cu 61% în ultimele luni

Inflația din ultimii ani a făcut ca prețul la alimente să crească foarte mult, iar mulți români au fost nevoiți să șteargă din lista de cumpărături anumite produse. Unul dintre aceste alimente, care este nelipsit din casele noastre, s-a scumpit cu 61%.

Alimentul de bază care a întâlnit o scumpire uriașă

Anul trecut a fost marcat de creșteri substanțiale în toate domeniile. Prețul produselor alimentare s-a dublat în unele cazuri, iar zahărul a fost unul care a cunoscut o creștere semnificativă de preț în Uniunea Europeană.

La prețul acestui aliment de bază este indicată lunar o creștere continuă a ratelor variației anuale începând cu luna august a anului 2021. În februarie și martie 2023 a ajuns la 61%, conform datelor publicate de către Oficiul European pentru Statistică.

Datele arată că prețul zahărului în UE în cele două luni era cu 61% mai ridicat decât în februarie și martie 2022. Nu doar în România au fost înregistrate creșteri atât de mari.

Cea mai mare creștere anuală a prețului la zahăr s-a înregistrat în Cehia, de 98%, apoi Estonia cu 97%, Polonia cu 82%, Germania cu 72% și Letonia cu 70%. La polul opus, cele mai mici creștere s-au înregistrat în Ungaria, de doar 17%, apoi Luxemburg, cu 19%.

Citește și: Scumpirea îngrășămintelor afectează producția. Prețul alimentelor va crește în perioada următoare

”Indicele preţurilor de consum în luna martie 2023 comparativ cu luna februarie 2023 este 101,01%. Rata inflaţiei de la începutul anului (martie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 2,3%. Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2023 comparativ cu luna martie 2022 este 14,5%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2022 – martie 2023) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) este 15,3%”, arată datele INS.

Rata anuală a inflație a scăzut, însă scumpirile continuă

Rata anuală a inflației a scăzut la 14,5% în luna martie, însă scumpirile continuă, iar cele mai mari prețuri sunt la zahăr, carne și lactate. De asemenea, scumpiri față de anul trecut au fost înregistrate și la energie sau gaze.

Indicele prețurilor de consum în luna martie a anului acesta comparativ cu luna februarie 2023 este 101,01%. De asemenea, rata inflației de la începutul anului este de 2,3%.

Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni, adică aprilie 2022 – martie 2023, față de precedentele 12 luni, aprilie 2021 – martie 2022, este de 15,3%.

Citește și: Mafia alimentelor din piețele românești. Cine umflă prețurile fructelor și legumelor, de fapt

Datele INS arată că cele mai mari 10 creşteri de preţuri sunt toate din zona alimentară, ceea ce înseamnă că persoanele cu veniturile cele mai mici sunt în continuare cele mai lovite de creşterea preţurilor

Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Elena Udrea este devastată. Anunț din închisoare: Te iubesc cel mai mult pe lumea asta!
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Răsturnare de situație în ALEGERILE din SUA! ADEVĂRUL despre TRUMP și KAMALA
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro