Doi polițiști din București ar fi luat mită de mai multe ori într-o lună, iar toate sumele adunate ar depăși 15.000 de lei, bani pe care i-au împărțit în mod egal, spun procurorii. Ce pedeapsă au primit aceștia, aflați în rândurile următoare.
Noi detalii au apărut în cazul polițiștilor din cadrul Brigăzii Rutiere prinși în flagrant că au luat mită de la mai mulți șoferi. Potrivit procurorilor, cei doi ar fi primit șpagă de mai multe ori pe zi timp de o lună întreagă.
Procurorii DNA susțin că aceștia au primit șpagă de 38 de ori, iar sumele variază. Cea mai mare șpagă primită ar fi luat-o pe data de 19 martie, în valoare de 3.000 de lei.
„De aceea, să se gândească de o sută de ori la jurământul pe care l-au depus, la familia lor, înainte de a proceda așa cum au procedat colegii lor. Indiferent de greutățile prin care poate trec, de situația în care se află, astfel de practici sunt de netolerat în Ministerul Afacerilor Interne. Și mă bucur că DNA a beneficiat de sprijinul nostru pentru a elimina astfel de practici”, a declarat Lucian Bode, ministrul de Interne.
Toate sumele erau împărțite în mod egal între cei doi polițiști, indiferent dacă era vorba de bani mulți sau puțini. În referatul procurorilor au fost menționate șpăgi și de 100 de lei. În total, aceștia ar fi primit în jur de 15.000 de lei.
Tribunalul București a dispus plasarea în arest la domiciliu a celor doi polițiști. Procurorii DNA solicitaseră în primă fază arestarea preventivă, însă un judecător a respins cererea, iar agenții au fost plasați în arest la domiciliu.
Procurorii DNA spun că cei doi polițiști opreau doar în zonele scumpe ale Capitalei și trăgeau pe dreapta mașini la volanul cărora se aflau cetățeni străini sau femei. De asemenea, un șofer turc este cel care i-a denunțat la DNA.
DNA spune că polițiștii erau urmăriți de mai multe luni și că acționau în partea de nord a Capitalei. Vizau doar mașini scumpe și, în funcție de ce prevederi din Codul Rutier încălcau șoferii, cei doi primeau șpăgi între 100 și 3.000 de lei.
„Flagrantul este fără echivoc dovada clară a săvârșirii unei infracțiuni de luare de mită. E deranjant că în loc să vorbim despre fapte de reprezentare a colegilor noștri, vorbim despre fapte de corupție realizate interpersonal. E evident că nu putem agrea acest lucru”, a declarat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.
În momentul în care au fost prinși în flagrant, polițiștii încasau a treia șpagă din ziua respectivă. Potrivit procurorilor, oamenii legii îi amenințau pe șoferi că vor rămâne fără permis, iar de teama sancțiunii, șoferii puneau banii în acte atunci când le înmânau polițiștilor.