28 apr. 2023 | 09:30

Din ce sunt făcute jeleurile pe care le cumperi din Lidl, Kaufland, Penny sau Profi. Nu o să mai vrei să le mănânci

Sănătate
Din ce sunt făcute jeleurile pe care le cumperi din Lidl, Kaufland, Penny sau Profi. Nu o să mai vrei să le mănânci
Sunt jeleurile bune pentru sănătatea noastră?

În general, conform modului în care sunt făcute, jeleurile sunt produse tartinabile făcute de obicei din fructe, zahăr și pectină. Jeleul se face cu sucul fructului, dar se produc, de asemenea, și unele jeleuri de legume. Cu toate astea, ți-ai pus întrebarea „din ce sunt făcute jeleurile?” Mai ales cele pe care le cumperi din Lidl, Kaufland, Penny sau Profi. Încercăm să aflăm împreună răspunsul la această întrebare, cu o singură avertizare. S-ar putea ca la finalul acestui articol să nu mai vrei să le mănânci.

Sunt jeleurile bune pentru sănătatea noastră?

Jeleurile pot fi o gustare sănătoasă, în funcție de ingredientele folosite la prepararea lor. Recomandarea nutriționiștilor este să cauți jeleurile care este făcute din suc de fructe 100% pur sau care nu au zahăr adăugat și că nu conțin coloranți, arome, conservanți sau îndulcitori artificiali adăugați.

Pentru o alternativă sănătoasă, ai putea să-ți prepari acasă propriul jeleu folosind ingrediente naturale, cum ar fi piure de fructe, miere sau stevia. De asemenea, poți cumpăra jeleurile organice cu puține sau niciun ingredient adăugat. Consumul de jeleu cu moderație poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, deoarece este sărac în calorii și conține adesea o cantitate bună de vitamina C, acid folic și potasiu. Cu toate acestea, oferă un minim de proteine, grăsimi sănătoase și fibre alimentare, așa că nu ar trebui să fie singura gustare pe care te poți baza.

Dar, deși există variante mai sănătoase, rămâne întrebarea „din ce sunt făcute jeleurile?”, în mod particular jeleurile industriale, regăsite în marile lanțuri de magazine, precum Lidl, Kaufland, Penny sau Profi.

Din ce sunt făcute jeleurile pe care le cumperi din Lidl, Kaufland, Penny sau Profi

Dacă am înțeles ideea că jeleurile orcanice sau cele naturale, făcute în casă nu prezintă un pericol pentru sănătate, din păcate nu putem spune același lucru și despre cele făcute în masă, sau denumite jeleuri industriale. În acest caz, ca în multe altele, vorbim de conținut ridicat de coloranți, arome, conservanți sau îndulcitori artificiali

La acestea se mai adaugă și alte elemente, despre care s-a demonstrat că pot fi nocive sănătății consumatorului, în cazul de față  majoritatea fiind cei mici. În primul rând, ar trebui să ne uităm la conținutul acestor produse, conform etichetelor regăsite pe ambalaje, iar acesta sunt, după cum urmează:

  1. sirop de glucoză,
  2. zahăr,
  3. sirop de zahăr invertit,
  4. dextroză,
  5. fructoză,
  6. apă,
  7. concentrat de fructe și plante,
  8. extract de soc,
  9. suc de portocale,
  10. suc concentrat de morcov negru,
  11. suc de mere fabricat din concentrat,
  12. adaos de vitamine,
  13. concentrat de hibiscus și morcov,
  14. extract rădăcină turmeric,
  15. gelatină,
  16. gelatină de porc,
  17. gelatină de vită,
  18. pectine,
  19. ulei vegetal de cocos,
  20. ulei vegetal de palmier,
  21. ulei de shea,
  22. amidon din porumb,
  23. amidon din grâu,
  24. substanțe de aromatizare,
  25. făină de grâu,
  26. ceară vegetală,
  27. arome,
  28. aditivi.

 

Substanțe nocive într-un preparat banal!

Concluzia, pentru început, este că sunt 28 de elemente regăsite în jeleurile din magazine, în raport cu cele organice sau cele naturale de care vorbeam la început. Inclusiv nutriționiștii și specialiștii în alimentație spun că numărul este mult prea mare, iar fiecare element în parte, dacă ar fi să fie disecat, are potențialul de a fi dăunător sănătății consumatorului.

Așa cum spuneam recent, s-a constatat că, de exemplu, ulei vegetal de palmier poate fi extrem de nociv, iar cercetările științifice au venit ca un plus în a susține această afirmație. Același lucru, mai spun studiile, este și în cazul substanțelor aromatizate, precum și în cazul gelatinei, care aparent ar părea inofensivă.

Un studiu recent făcut pe aceste produse a scos la iveală că, pe lângă cele enunțate mai sus, jeleurile mai conțin acid citric, proteină animală și între 7 și 14 lingurițe de zahăr la suta de grame de jeleu. Același studiu a mai arătat că un procent de 47% din produsele testate conțin ce puțin 34 de aditivi și coloranți sintetici.

Concluzie

Deși ne dorim ca ceea ce le dăm copiilor, mai ales că acestora le plac jeleurile, să fie sănătos, realitatea ne demonstrează cu totul altceva. Fră să vrem, punem în pericol sănătatea micuților și, în cele din urmă, și a noastră. Ar trebui, mai spun specialiștii, să fim foarte atenți la ceea ce mâncăm, și acolo unde se poate, să optăm în a face acasă genul acesta de produse.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Cel mai bun sos de ardei. Se poate mânca și pe pâine
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro