26 apr. 2023 | 14:32

Planta care scade semnificativ costurile la căldură. Care este secretul

Diverse
Planta care scade semnificativ costurile la căldură. Care este secretul
Planta care scade semnificativ costurile la căldură

În condițiile în care costurile la energie au explodat în ultimele luni, nu doar consumatorii casnici, dar și autoritățile caută variante mai puțin costisitoare. S-a descoperit însă că o metodă folosită acum mai bine de un deceniu ar putea fi soluția salvatoare. Aceasta este planta care scade semnificativ costurile la căldură.

O plantă poate să scadă semnificativ costurile la căldură

Una dintre marile provocări cu care se confruntă europenii, în ultimele luni, este creșterea facturilor la energie și căldură. Într-o mică localitate din Franța, localnicii au găsit o alternativă naturală, mult mai ieftină de a-și încălzi casele.

În orașul ce are doar 1.200 de locuitori aflat la aproximativ cincisprezece kilometri de Mulhouse, încălzirea este asigurată de o plantă. Cei din Bernwiller folosesc Miscanthus, numită și iarba-elefant, o iarbă rizomatoasă originară din Asia.

Prima parcelă a fost plantată în acest loc în anul 1993.

„Am fost într-adevăr primii în Franța”, își amintește Mathieu Ditner, fost primar al orașului Amertzwiller (localitate care, de atunci, a fuzionat cu Bernwiller) și fermier pensionar, potrivit France24 — „Acum e peste tot”.

Inițial, cei din Bernwiller foloseau miscanthus pentru proprietățile sale purificatoare: scade nivelul de nitrați din apă. Apoi, în urmă cu aproximativ zece ani, s-au gândit să o recolteze și să o folosească pe post de biocombustibil în cazanul comunal, în loc de peleți de lemn.

Te-ar putea interesa și: Plantele pe care le cultivi o dată și rezistă mulți ani. Vor crește în fiecare primăvară

„O afacere bună”

Douăzeci și șapte de hectare sunt cultivate de o duzină de fermieri, care vând cu 110 de euro tona de miscanthus. Recolta anuală va încălzi clădirile publice și aproximativ 70 de locuințe.

„Practic, s-a dorit încălzirea clădirilor din oraș, precum și a școlilor și bisericilor, dar unor locuitori li s-a propus să se racordeze la acest sistem și nu regretă!”, spune primarul în vârstă de 59 de ani: „La un cost de 0,077 cenți pe kilowatt, este mult mai mic decât alte produse, electricitate, păcură sau gaze, mai ales în acest moment.”

Proprietar al unei case cumpărate în urmă cu zece ani și conectată la acest sistem de încălzire, Damien Monnier recunoaște că a fost „puțin îngrijorat” la început. Dar astăzi, este convins: „Am făcut o afacere bună”.

„Creşte singură, fără îngrăşăminte şi fără produse fitosanitare. Este o plantă perenă”, a subliniat primarul din Bernwiller.

Te-ar putea interesa și: Este interzis să ai aceste plante în casa ta. Sunt periculoase, îngreunează respirația

Parteneri
Cum arată și ce face acum fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, femeia de care s-a îndrăgostit înainte de Monica Bîrlădeanu
Redactia.ro
Și cei mai buni șoferi dau un răspuns greșit la acest test auto. Tu știi care este ordinea mașinilor în intersecție?
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
„Joker 2” conduce în box office-ul internațional Cu 81,1 milioane de dolari
EVZ.ro
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Spynews
Avertisment pentru șoferii care au băut cu o zi înainte. Se confiscă permisul
Capital.ro
Monica Bîrlădeanu, nuntă de lux la Palat. Vedete de calibru, meniu de 5 stele, decor feeric. Doamne, cum a arătat tortul miresei
Avantaje
RĂSTURNARE TOTALĂ în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! Cine va fi PREȘEDINTELE ROMÂNIEI
Mediaflux
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta celor doi. Cum au arătat tortul și mărturiile
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro