Alertă alimentară în România. Reprezentanții asociației InfoCons au publicat vineri, 14 aprilie, o analiză care ridică multe semne de întrebare privind starea produselor consumate în perioada sărbătorilor pascale. Află în rândurile de mai jos ce conține o masă de Paște, de fapt. Vei vrea să eviți aceste alimente.
De sărbători, mesele românilor sunt pline de bucate savuroase. Gospodinele fac acum ultimele pregătiri pentru Paște, în materie culinară. Produsele tradiționale pe bază de carne de miel, drobul, pasca și cozonacii nu lipsesc aproape din casa nimănui. Nutriționiștii spun că nu există risc de îngrășare, dacă știm să mâncăm cu moderație.
Totuși, acestea nu sunt singurele alimente care se consumă în perioada sărbătorilor pascale. Nu este o noutate că mulți români consumă aperitive pe bază de mezeluri, prăjituri cu multe calorii, ciocolată, bomboane, băuturi alcoolice și carbogazoase… Și produsele mai puțin sănătoase, precum cele amintite, sunt consumate des.
Te-ai întrebat vreodată ce ar putea să conțină o masă de Paște? În România e alertă alimentară, după publicarea unei analize efectuate de specialiștii de la asociația InfoCons. Potrivit acestora, produsele consumate de sărbătorile pascale ar putea să conțină până la 163 de E-uri. Însă asta nu e tot!
Alimentele cu care românii obișnuiesc să umple mesele de sărbători conțin și foarte mult zahăr și sare, ambele ingrediente fiind periculoase pentru organismul uman. O masă de Paște poate să prezinte până la 208,6 grame de zahăr şi 31,6 grame de sare, conform analizei citate.
„Masa de Paşte este întotdeauna îmbelşugată, iar în jurul acesteia se adună întreaga familie – o masă cu de toate, pentru toţi! Dar ştiaţi că poate ajunge până la 163 E-uri, 31,86 grame de sare şi 208,6 grame de zahăr?!
Masa de Paşte începe adesea cu un aperitiv format din pâine, mezeluri (crenvurşti de pui, crenvurşti de porc, parizer, şuncă Praga, cabanos, bacon), iar alături de acestea se găsesc câteva sosuri de ketchup, muştar şi maioneză. Dar, acest aperitiv ajunge până la 83 E-uri, 31,6 grame de sare şi 69,8 grame de zahăr pentru un singur fel de mâncare.
Dacă vă îndreptaţi către nelipsitul cozonac, îngheţată, bomboane de ciocolată, croissant de ciocolată sau un iaurt cu fructe, ajungeţi să consumaţi până la 40 de E-uri şi 116,1 grame de zahăr doar pentru desert. Pe lângă acestea, veţi consuma şi un suc tip ceai, o băutură energizantă sau poate o bere cu fructe, adăugându-se încă 29 E-uri şi 22,7 grame de zahăr. Astfel, doar pentru desert consumaţi 69 E-uri şi 138,8 grame de zahăr!
După masa de Paşte, consumaţi o gumă de mestecat, adăugând astfel încă 11 E-uri”, se arată într-o analiză publicată vineri, 14 aprilie, de către reprezentanții InfoCons.
Specialiștii asociației citate recomandă consumatorilor să evite să mănânce produse bogate în E-uri, zahăr și sare, chiar dacă este Paștele. Poți să verifici alimentele pe care le consumi cu ajutorul unei aplicații gratuite, ce poartă denumirea InfoCons. Tot ce trebuie să faci este să scanezi produsul ce te interesează, iar aplicația îți va prezenta o listă cu numărul adivitilor pe care îi prezintă și câtă sare sau zahăr are.