Emmanuel Macron a confirmat încă o dată poziția sa cu privire la autonomia strategică a Uniunii Europene, în contextul discuțiilor legate de statutul Taiwanului și relația cu Statele Unite. De asemenea, liderul francez declarase anterior că Uniunea Europeană nu trebuie să urmeze politicile Washingtonului sau Beijingului în problema Taiwanului, creând o mare de nemulțumiri la nivel internațional.
Emmanuel Macron a dat naștere unor controverse uriașe după vizita sa în China, acolo unde a declarat că Uniunea Europeană nu trebuie să se alinieze politicilor SUA sau Chinei pentru a nu deveni imitatori, încurajând astfel o oarecare independență și politici proprii.
„Cel mai rău lucru ar fi ca noi, europenii, să devenim imitatori, să ne adaptăm la ritmul american sau la reacţiile exagerate ale Chinei”, a declarat Macron într-un interviu acordat publicaţiilor Les Échos şi Politico.
Mai mult, liderul francez Emmanuel Macron a susținut consolidarea „autonomiei strategice” a Uniunii Europene, solicitând „intensificarea industriei apărării” europene şi „accelerarea luptei în domeniile nuclear şi al energiilor regenerabile„.
În cursul zilei de ieri, liderul francez a reaprins scânteia în cadrul unei conferințe de presă la Amsterdam, cu ocazia vizitei sale oficiale în Olanda, unde a acuzat indirect SUA că ar monopoliza UE cu politicile sale.
Astfel, Emmanuel Macron a afirmat că „A fi aliat nu înseamnă a fi vasal, nu înseamnă că nu mai ai dreptul să gândeşti singur”, referindu-se la relația dintre UE și SUA, potrivit AFP.
Macron a dat asigurări cu privire la poziţia Franţei în legătură cu situația Taiwanului, afirmând că el este favorabil „statu quo”-ului actual al insulei, iar Franța „susţine politica unei singure Chine şi căutarea unei reglementări paşnice a crizei dintre Beijing și Taipei”, a adăugat el.
După declarațiile picante ale lui Emmanuel Macron, minsitrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a încercat să îndulcească tensiunile create, reiterând faptul că, Franţa este un „aliat solid şi de încredere” al Statelor Unite, dar că este necesară și implicarea Chinei.
Acesta a participat la reuniunile de primăvară de la Washington ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, unde a afirmat că „Intenţionăm să rămânem aliaţi puternici şi de încredere ai Statelor Unite ale Americii. Să nu înţelegeţi greşit”, potrivit Agerpres.
Mai mult, ministrul a dezvăluit că, înainte de plecarea în China, Emmanuel Macron s-a sfătuit cu Joe Biden pentru coordonarea relației dintre țări.
„Înainte de a merge în China, preşedintele Macron l-a sunat pe preşedintele Biden (…) pentru a coordona efectiv poziţiile americane şi franceze faţă de China”, a subliniat ministrul francez.
Întrebat despre tensiunile dintre SUA și China, Bruno Le Maire a afirmat că apelul către China pentru a opri escaldarea din Taiwan este o prioritate. Oficialul a deplâns poziția care i se cere Europei să o adopte din cauza comerțului crescut între SUA și China.
„Aşadar, Europei i se cere să renunţe la un comerţ care a crescut între SUA şi China. Nu avem vocaţia de a fi idiotul satului, care se lasă păcălit şi care lasă alte puteri să facă comerţ”, a mai declarat el.