Sunt din nou vești proaste pentru români de la meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie, care au emis un cod galben de furtuni pentru România. Alerta meteo intră în vigoare de marți, 11 aprilie, în țară, care sunt județele vizate.
După două zile cu temperaturi mai bune vremea întoarce din nou vremea în România.
Meteorologii ANM au emis un cod galben de ploi abundente și vânt intens, valabil marți și miercuri în zona Dobrogei și în sud-estul Munteniei.
Codul galben de precipitații însemate cantitativ și intensificări ale vântului vizează Dobrogea și sud-estul Munteiniei și va intra în vigoare marți, ora 6.00 și va fi valabil până miercuri, orele 15:00, anunță ANM.
De asemenea, în Dobrogea și sud-estul Munteniei vor fi ploi ce vor avea și caracter de aversă și, mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 de litri pe metrul pătrat și izolat chiar 40 de litri pe metrul pătrat.
În plus, pe parcursul zilei de marți, 11 aprilie, vântul va avea intensificări cu viteze de 55-70 kilometri la oră.
Marți, 11 aprilie, intensificări temporare ale vântului se vor semnala și în sudul Moldovei și local în Muntenia, cu rafale în general de 45-55 de kilometri la oră, iar la altitudini de peste 1700 m în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi viteze de 70-80 de kilometri la oră.
Conform meteorologilor ANM, în Săptămâna Mare, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a României.
De asemenea, cantitățile de ploi se vor situa în general în jurul celor normale pentru perioada calendaristică, în mai toate regiunile țării.
Astfel, de Paște, valorile estimate de meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie la nivelul întregiului teritoriu variază între 14 până la 17-18 grade Celsius, inclusiv în București, unde s-ar putea înregistra în jur de 14-15 grade Celsius.
În plus, așa cum au mai prognozt meteorologii ANM, în prognoza estimativă pentru săptămâna 10-17 aprilie 2023, ar putea exista un deficit de precipitații.
Adică, ploaia i-ar putea lăsa pe români în ziua de Paște și chiar și în a doua zi, să meargă la pădure pentru a face un grătar, chiar dacă temperaturile nu le vor permite să stea la tricou.