Scumpirile produselor alimentare i-au alarmat pe românii din toată țara, în ultima perioadă. Recent, un consumator autohton a fost surprins să afle discrepanța dintre prețurile la căpșune din supermarket, față de cele comercializate în piețe. Diferența este incredibilă.
Pentru că sezonul cald se apropie, comercianții au început să scoată la vânzare cele mai dorite fructe și legume de sezon. Căpșunele au devenit vedetele piețelor din România, deși prețurile sunt destul de piperate.
Din păcate, există o diferență incredibilă între prețurile afișate în piețe și tarifele din supermarketuri sau aprozare. Un utilizator de Facebook a postat, recent, câteva imagini care confirmă această discrepanță.
Un kilogram de căpșune se vinde cu 8,5 lei în piață, în timp ce la aprozar aceleași fructe pot fi cumpărate cu 17 lei per kilogram. Cele mai scumpe căpșune sunt cele din supermarketuri. În Carrefour, de exemplu, poți achiziționa un kilogram de fructe exotice pentru aproape 20 de lei.
„8.5 lei căpșune la un magazin legume-fructe. 17 lei la un magazin de cartier. 19,9 la Carrefour. Cele mai frumoase erau cele la 8.5”, a scris internautul pe Facebook.
Fructele nu sunt singurele alimente care au suferit scumpiri uriașe în ultima perioadă. Roșiile au devenit și ele extrem de costisitoare în piețele din România.
Recent, consumatorii au fost surprinși să afle că, într-o piață din Alba Iulia, un kilogram de roșii românești se vinde pe suma exorbitantă de 65 de lei. Castraveții, de asemenea, au ajuns la tariful de 35 de lei per kilogram.
Potrivit autorităților locale, scumpirile legumelor sunt cauzate de apropierea sărbătorilor pascale.
„Paștele vine foarte devreme, oamenii au făcut încălzire (n.r. au încălzit serele în care au fost crescute roșiile) și ele sunt scumpe.
La castraveți prețurile sunt de 30 lei, roșiile, 60-65 lei, față de alea de import care sezonul lor este iarna la noi acum încep.
„Asta este, nu avem ce face, am adus puține doar câte o ladă din fiecare doar ca să începem cu ceva. Nu este vremea lor este încă devreme.
Dacă era Paștele mai târziu, erau alte prețuri. Este frig afară, marfă nu este. Noi am adus, așa, să avem, nu ca să vindem.” a declarat o vânzătoare pentru Alba24.
Citește și Cât au ajuns să coste roșiile oltenești în piață: ‘Lumea se miră și pleacă’