08 apr. 2023 | 10:00

Ce gătesc catolicii de Paște. Preparatele care nu lipsesc de pe masă

Diverse
Ce gătesc catolicii de Paște. Preparatele care nu lipsesc de pe masă
Ce gătesc catolicii de Paște. Bucate tradiționale care nu lipsesc de pe masă

Paștele Catolic sărbătorește Învierea lui Iisus Hristos, la fel ca și Paștele ortodox, doar că se comemorează la o altă dată. Anul acesta, Paștele Catolic are loc pe data de 9 aprilie. La ortodocși, masa de Paște este plină de ouă roșii, pască, cozonac și multe alte bucate tradiționale, însă ce gătesc catolicii de Paște?

Ce gătesc catolicii de Paște? Bucate tradiționale care nu lipsesc niciodată

Masa de Paște la catolici este puțin diferită față de cea a ortodocșilor. Aceștia pregătesc multe preparate delicioase, însă care sunt total diferite față de cele ale creștinilor ortodocși.

Dacă de pe masa de Paște la ortodocși nu lipsesc niciodată ouăle roșii, la catolici nu lipsesc niciodată ouăle umplute. Tradiția în care se vopsesc ouăle există și la catolici, însă mai pregătesc și aceste ouă umplute delicioase.

Mai mult de atât, pe masa catolicilor de Paște se mai află drobul de miel, făcut după o rețetă diferită față de cea a ortodocșilor. Mielul este nelipsit și el, însă în ciorbă. Alte bucate tradiționale sunt: cozonac simplu sau umplut cu cremă de cacao și nucă, pască umplută cu brânză de vaci și stafide, friptură de iepure cu muștar etc.

Citește și: Floriile catolice 2023. Semnificație, tradiții și obiceiuri

Paștele Catolic în 2023. Tradiții și obiceiuri

Cum am precizat și la început, anul acesta, Paștele catolic pică pe data de 9 aprilie, iar Paștele ortodox va fi sărbătorit mai târziu, pe data de 16 aprilie. De cele mai multe ori, cele două sărbători, care comemorează Învierea lui Iisus Hristos, au loc în zile diferite. Ultimul an când Paștele catolic și Paștele ortodox au căzut în aceeași zi a fost în anul 2017.

Este o perioadă cu foarte multe tradiții și obiceiuri, respectate cu strictețe chiar și în ziua de astăzi. Câteva dintre acestea sunt: aprinderea lumânării pascale și a celorlalte lumânări, binecuvântarea focului, lecturile din Vechiul Testament, cântările adresate lui Iisus Hristos, împărtășirea credincioșilor și proclamarea Evangheliei Învierii.

În fiecare an, Papa Francisc iese în Piața Sfântul Petru de la Vatican pentru a rosti în zeci de limbi tradiționalul mesaj de Paște și binecuvântarea „urbi et orbi”.

Tradițiile și obiceiurile de Paștele catolic diferă și în funcție de țară. În Marea Britanie, de exemplu, jambonul de porc nu lipsește niciodată de pe masa de Paște, deoarece, pentru ei, animalul este considerat un simbol al norocului.

Italienii pregătesc o prăjitură tradițională numită „Colomba”, un cozonac în formă de porumbel, care reprezintă un simbol al veștilor bune. În Spania, de pe masa de Paște nu lipsește „Mona”, o prăjitură ca un cozonac peste care se pun ouă colorate înainte de a fi băgat la cuptor.

Citește și: Cum se calculează data Paștelui. De ce Paștele catolic și cel ortodox pică în zile diferite

De ce Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la zile diferite

În trecut, Biserica Apuseană și cea Răsăriteană sărbătoreau Învierea lui Iisus Hristos la aceeași dată. Cu toate acestea, Biserica Creștină a fost împărțită în două după Marea Schismă din anul 1054. Prin urmare, Biserica Apuseană se afla sub autoritatea papei, iar cea Răsăriteană sub autoritatea patriarhului de la Constantinopol.

De asemenea, în anul 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian, cel pe stil vechi, din cauza unor erori față de calendarul astronomic, astfel făcându-se trecerea la calendarul modern.

Bisericile ortodoxe nu au acceptat reforma gregoriană și au păstrat în continuare calendarul iulian. Odată cu trecerea timpului, diferența dintre cele două calendare a continuat să crească. După anul 1900, această diferență a ajuns să fie de 13 zile.

Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
A murit un cunoscut milionar român. Om de afaceri controversat
EVZ.ro
Yamato Zaharia i-a făcut cadou lui Ovidiu Neveu un... cosciug! Regina Întunericului i-a fost complice: ”Îi arăt unde o să doarmă”
Spynews
Ungurii voiau să îngenuncheze Transilvania. Ce plănuia Ungaria în inima României
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
PENSIILE se MAJOREAZĂ din NOU de la 1 IANUARIE! BOLOȘ a anunțat: FONDURILE au FOST ASIGURATE
Mediaflux
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro