O firmă din sectorul 3 al Capitalei s-a trezit cu o surpriză trimisă prin Spaţiul Privat Virtual (SPV), o „Adresă de înştiinţare privind înfiinţarea popririi” pentru suma de 1 leu, o datorie considerată penalitate de întârziere.
Consultantul fiscal Cornel Grama a declarat pentru cotidianul „Adevărul” spune că decizia de a pune poprire pe numai 1 leu este greu de înțeles, câtă vreme Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) cheltuie mai mult pentru înștiințări sau alte documete expediate uneori prin poștă.
În plus, consultantul remarcă faptul că acest caz nu este singular și că astfel de înștiințări sunt trimise și persoanelor fizice.
„O astfel de înştiinţare a fost primită prin SPV de o firmă din sectorul 3, Bucureşti, chiar pe data de 19 februarie, adică marţi. Suma de 1 leu o reprezintă penalitate de întârziere. Înştiinţări asemănătoare sunt trimise şi prin Poştă, chiar dacă Fiscul a plătit pentru trimiterea lor contravaloarea plicului şi a serviciului. Adică a cheltuit mai mult decât are de încasat în urma popririi.” Consultantul fiscal Cornel Grama pentru cotidianul „Adevărul”
Teoretic, ANAF nu ar trebui să pună popriri pe sume mai mici de 40 de lei. Iar ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus de mai multe ori în ultimele luni că statul nu va mai pierde timp și pani pentru a încerca să recupereze sume derizorii și se va concentra pe marii contribuabili.
„Toate aceste noţiuni, precum exceptarea popririi sumelor mai mici de 40 de lei sunt doar praf în ochii contribuabililor. Excepţiile se referă doar la sumele cumulate de-a lungul unui an întreg. Dacă acum, în februarie, Fiscul descoperă o datorie de 1 leu, cum este cea despre care vorbim, trimite înştiinţarea, chiar dacă plăteşte pe trimiterea acesteia mai mult decţt are de primit.”Consultantul fiscal Cornel Grama pentru cotidianul „Adevărul”
Cei care primesc astfel de notificări, pentru plata unui leu, a 10 sau 20-30 de lei, se trezesc, de cele mai multe ori, cu alte costuri suplimentare. Unul dintre acestea este comisionul pentru poprire practicat de bănci, care, în unele cazuri, este de 15 lei.
„V-aţi uitat vreodată ce comisioane percep băncile pentru aceste popriri? Credeţi-mă că sunt uriaşe, dacă le raportăm la o datorie de 1 leu pentru care se face această poprire. Vă dau un singur exemplu: cea mai mare bancă din România, Banca Transilvaia, percepe mai multe comisioane pentru popriri. Iar cel mai mic, luat doar pentru instituirea popririi, este de 15 lei.”Consultantul fiscal Cornel Grama pentru cotidianul „Adevărul”